Elhagyták otthonukat a lakók

Szovjet robbanószerkezet hatástalanítása miatt ürítettek ki tegnap hat háztömböt Budapesten, a II. kerület, Szpáhi utca 25. szám alatti épület körzetében. A bombát a helyszínen hatástalanították, majd elszállították a tűzszerészek.

Nagy Áron
2010. 10. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatástalanították, majd elszállították tegnap azt a csaknem száz kilogrammos szovjet bombát, amelyet hétfőn találtak a fővárosban, a II. kerületi Szpáhi utcában – közölte a Honvédelmi Minisztérium. A tájékoztatás szerint egy óvoda és egy bölcsőde is működik a Szpáhi utca 25. szám alatt található háztömb mögött, ahol felújítási munkálatok zajlanak. A lakossági bejelentést követően itt tárták fel a több mint hat és fél évtizede szunnyadó robbanószerkezetet a tűzszerészek. A lakóknak a hatástalanítás idejére el kellett hagyniuk lakásukat, s csak délután térhettek vissza. Az ezred parancsnoka, Hajdu Gábor ezredes elmondta: a rendőrség, illetve a katasztrófavédelem munkatársai hétfőn végigjárták a lakásokat, és tájékoztatták a lakosságot a kiköltöztetés pontos időpontjáról, körülményeiről. Az épületek környékét, hat háztömböt, valamint a mögötte lévő bölcsődét és óvodát tegnap reggel kilenc órakor kezdték kiüríteni. A tűzszerészek egy órával később kezdhették meg a mentesítést, s fél órán belül eltávolították, majd a helyszínen megsemmisítették a gyújtószerkezetet, a robbanótestet pedig elszállították.
Ismeretes, hogy 1944–45-ben több tízezer tonna bombát dobtak magyar célpontokra a szövetségesek. A robbanószerkezetek egy része sosem lépett működésbe, így bármikor kifordíthatnak a földből a munkagépek egy-egy ötszáz vagy ezer kilogrammos rombolóbombát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.