Elraboltak egy magyar békefenntartót Hírösszefoglaló

Szudánba utazott a magyar Terrorelhárítási Központ néhány munkatársa, hogy a helyi és a nemzetközi szervezetekkel együtt részt vegyen az elrabolt magyar állampolgár utáni kutatásban – közölte tegnap az MTI-vel Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Hírösszefoglaló
2010. 10. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A FigyelőNet információja szerint az áldozat a gyerek katonák leszerelésében segédkező Papp István nyugállományú alezredes, aki az ENSZ alkalmazásában, egyéni munkavállalóként, és nem a Honvédelmi Minisztérium alkalmazottjaként dolgozott Dárfúrban.

*

A Külügyminisztérium az ENSZ-titkárság békefenntartó részlegének tájékoztatása alapján közölte: október 7-én egy rablótámadásban a szudáni El-Faser városában elrabolták a világszervezet dárfúri békefenntartó missziójának (UNAMID) magyar nemzetiségű tagját, aki egyéni munkavállalóként szolgál a misszióban.
A Magyar Köztársaság kairói nagykövetsége, továbbá a magyar kormány és az illetékes hatóságok felvették a kapcsolatot a helyi szervekkel, és mindent megtesznek azért, hogy a magyar állampolgár minél előbb épségben kiszabaduljon – áll a Külügyminisztérium közleményében.
Az áldozat magyar állampolgár – mondta a francia hírügynökség kérdésére Kemal Saiki, az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartó erőinek (MINUAD/UNAMID) kommunikációs főnöke. Az emberrablók által használt gépkocsit (az ENSZ autóját) megtalálták a városban. A géppisztollyal és pisztollyal felszerelkezett négy emberrabló napnyugta után hatolt be az ENSZ-alkalmazottak szállására. Öt ENSZ-alkalmazottat öszszevertek, majd három embert arra kényszerítettek, hogy velük menjenek. Ketten közülük a hátsó ülésen utaztak, nekik sikerült megszökniük, a csomagtérbe kényszerített magyar alkalmazottnak viszont nem – mondta Kemal Saiki, az UNAMID szóvivője.
Szudánban hosszú ideje polgárháború dúl, a dárfúri térség különösen a nemzetközi figyelem középpontjába került.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.