Elrajtolt a Film.dok

Csaknem félszáz alkotást tekinthet meg a közönség a Csíkszeredában vasárnapig tartó Film.dok Magyar–román Dokumentumfilm-fesztiválon. A székelyföldi városban egy év kihagyás után, hatodik alkalommal rendezik meg a televíziós szemlét és irodalmi esteket is felvonultató filmnapokat.

2010. 10. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iván Attila A csodakút című lírai dokumentumfilmjével rajtolt tegnap a székelyföldi Csíkszeredában a Film.dok Magyar–román Dokumentumfilm-fesztivál. A 42 ezer lakosú, 82 százalékban magyarok lakta hargitai megyeszékhely teátruma, a Csíki Játékszín negyedik alkalommal házigazdája a 2004-ben indult seregszemlének, amely tavaly pénzügyi okokból elmaradt. A fesztiválra az elmúlt három évben készült, a Film.dokra korábban nem jelölt dokumentumfilmeket nevezhették a következő kategóriákban: néprajzi, antropológiai film, tudományos-ismeretterjesztő film, történelmi, képzőművészeti és irodalmi témájú, természettel foglalkozó dokumentum-, portré-, valamint kísérleti és fikciós elemekkel készített dokumentumfilm. Az előzsűri 47 alkotást válogatott be az élmezőnybe a több mint 150 beérkezett filmből: 32 magyar, 11 erdélyi magyar és 4 román művet.
Miután Sára Sándor elfoglaltsága miatt idén nem tudta vállalni a zsűri elnöki tisztségét, a grémiumot a dokumentumfilm-szakma ismert személyisége, Gulyás Gyula rendező vezeti. A kísérőprogramok között a lakitelki kistérségi és kisközösségi televíziók szemléje mutatkozik be Csíkszeredában, ahol irodalmi esten is részt vehetnek az érdeklődők. A szombati díjkiosztó ünnepség díszvendége Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Szőcs Géza kulturális államtitkár és Kelemen Hunor romániai művelődésügyi miniszter lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.