Emberrablás a polgárháború árnyékában

Hírösszefoglaló
2010. 10. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Külügyminisztérium péntek délelőtt, amint tudomást szerzett az emberrablásról, tájékoztatta a Szudánban eltűnt magyar ENSZ-békefenntartó feleségét és lányát – mondta Pataki Eszter, a tárca sajtófőosztályának vezetője szombaton az MTI érdeklődésére. Szerinte nem felel meg a valóságnak, hogy a család a sajtóból értesült a békefenntartó elrablásáról.
Papp Istvánt, a világszervezet dárfúri békefenntartó missziójának (UNAMID) tagját csütörtökön rabolták el a szudáni El-Faser városában. A nyugállományú alezredes gyerekkatonák leszerelésében segédkezett a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban.
Az afrikai ország biztonsági helyzetéről sokat elmond, hogy elnöke azzal vádolta meg az ország déli részének lázadóit: nem tartják be a 2005-ös békemegállapodást. Omar Haszan Ahmed el-Besir szerint ha a felek nem rendezik nézeteltéréseiket még az ország jövőjéről döntő népszavazás előtt, akkor kiújulhat a polgárháború. Három hónap múlva a Szudánból való kiválásról vagy az egyben maradásról dönt az olajban gazdag déli országrész lakossága. Besir szerint sajnálatos, hogy a déli lázadók szervezete, a Szudáni Népi Felszabadító Mozgalom (SPLM) és az országrész „elnöke”, Salva Kiir nemrég nyilvánosan a függetlenség mellett foglalt állást, ez ugyanis ellentétes a békemegállapodással.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.