Emberrablás: pilótajáték áll a háttérben?

Zord Gábor László
2010. 10. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem szokványos emberrablási eset a szudáni magyar békefenntartóé, mivel fogva tartói a hírek szerint nem egyszerűen pénzt, hanem kormányzati intézkedést, egy pilótajáték leállítását, és a veszteseknek adandó kárpótlást követelnek szabadon bocsátásáért cserébe – mondta lapunknak a hat nemzetközi missziót megjárt Papp István alezredes helyzetéről Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, aki aláhúzta: nem a magyar kormány, hanem az ENSZ feladata tárgyalni a helyi kormánnyal, adott esetben a lázadókkal, amit már meg is kezdett. Bár a Terrorelhárító Központ négy embert küldött ki, hogy segítsenek amiben lehet, nehéz a helyzet, mert Magyarországnak a térségben nincs követsége, legközelebb csak Nairobiban, illetve Kairóban – mondta a szakértő, akinek tisztiiskolásként hallgatója volt az elrabolt férfi. Felidézte: Papp István mindig azt mondta, neki azért könnyű a szerepe, mert Magyarország nem gyarmattartó hatalom. A szakértő óvatosságra intett azzal a hírrel kapcsolatban, miszerint a férfi fogságából nyilatkozott volna egy rádiócsatornának.
A jelenlegi amerikai előrejelzések szerint néhány éven belül a térségbeli kormányok elvesztik a hatalmat, és azt terrorista csoportok fogják átvenni. Ilyennek tekintik többek között Szudánt, Szomáliát és Jement, de a Maghreb egy-két országa is ingadozik – nyilatkozta Nógrádi György.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.