Eredményes szigorítás

Bár csak augusztus 19-én lépett hatályba az a törvénymódosítás, amelynek értelmében a kis összegű lopások is elzárással büntethetők, a kereskedők szerint már most érzékelhető az új szabályozás pozitív hatása. A módosítás célja, hogy a kisebb értékre elkövetett tulajdon elleni szabálysértések elkövetői, köztük a fiatalkorúak is megkaphassák büntetésüket.

Bákonyi Ádám
2010. 10. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője arról számolt be, hogy a januártól tartó fokozatos szigorítás miatt jelentősen csökkent a bolti lopások száma. Ezekre korábban az volt jellemző, hogy bandába verődve, sok esetben fiatal- vagy kiskorút megbízva követték el a lopásokat, ügyelve arra, hogy húszezer forint alatt legyen az eltulajdonított termékek értéke. – Az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest már az elmúlt hetekben mintegy 20-30 százalékkal csökkent általánosságban az elkövetések száma. Azt gondolom, hogy a szigorítás meghozza a kívánt hatást – mondta Fodor Attila.
– Bár az új szabályozás óta nem telt el sok idő, így hosszú távú következtetéseket egyelőre nem lehet levonni, érzékeljük a lopások számának visszaesését – mondta Iglódi-Csató Judit, a Tesco Global Zrt. szóvivője. Hozzátette, később elemzik majd áruházaik tapasztalatit, ettől függetlenül minden olyan intézkedést, törekvést üdvözölnek, amely a lopások számának csökkenését eredményezik.
A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségénél lapunkat arról tájékoztatták, hogy szerdai üzemeltetői gyűlésükön összegzik az új szabályozással kapcsolatos tapasztalataikat. Amint az ismert, a módosítás azért született, hogy a kisebb értékre elkövetett tulajdon elleni szabálysértések elkövetői megkaphassák büntetésüket. Az eddigiekben az érintett település jegyzőjéhez kerültek a húszezer forint alatti értékre elkövetett lopások. Az új szabály szerint az elzárás legrövidebb időtartama egy nap, a leghosszabb hatvan, de halmazat esetében az időtartam kilencven napra változhat. Ha fiatalkorú követte el a lopást, harminc napig kerülhet börtönbe, ha visszaeső, és az eljárás közben kiderül, hogy sértett már törvényt, 45 napra is elzárható. A bíróság dönti el, mennyi időre kell börtönbe vonulnia az elkövetőnek, és hogy kötelezi-e még pénzbírságra is a szabálysértőt. Az elzárás időtartamába a szabálysértési őrizet idejét is beszámítják, valamint a négy órát meghaladó előállítás időtartamát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.