Erőssék ismét a Himalájára készülnek

2010. 10. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavasszal újabb expedíciót szerveznek Nepálba, addig azonban meg kell emésztenie, hogy a múlt hónapban nem sikerült feljutnia a Cso Ojura – nyilatkozta lapunknak Erőss Zsolt hegymászó.
Miként megírtuk, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat résztvevői a rendkívül erős és folyamatos havazás miatt szeptemberben hosszú várakozásra kényszerültek a nepáli Himalájában, a Cso Ojun. Miután azonban hat serpát lavina sodort el, úgy látták, túl nagy a kockázat. Ezúttal inkább lemondtak arról, hogy oxigénpalack nélkül másszák meg a Föld hatodik legmagasabb, 8201 méteres csúcsát, ráadásul Erőss is úgy vélte, még nincs olyan fizikai állapotban, hogy ezzel próbálkozzék. A magyar csapattal együtt legalább harminc másik alpinistacsoport is visszaindult Katmanduba. Ismert, a Himaláját első magyar állampolgárként megmászó Erőss Zsolt és barátai azután döntöttek a technikailag viszonylag könnyűnek mondott hegycsúcs mellett, mert Erősst az idén januárban a Magas-Tátrában súlyos baleset érte, amelynek következtében egyik lábát térd alatt amputálták.
Minden expedíciókor számolniuk kell a sikertelenség lehetőségével, ez esetben az időjárás miatt a Cso Ojun esélyük sem volt. Ilyenkor – még ha a vállalkozás meg is hiúsul – nem szabad erőltetni – folytatta Erőss. Beszámolója szerint műlába közepesen bírta a megerőltetést, reményei szerint ezen később még lehet javítani. Összegezve, korábbi teljesítményeihez képest ezúttal közepes szintet hozott, bár elindulásakor még úgy gondolta, a baleset után sikerült jobb fizikai állapotba hoznia magát. A sportember elmondta, rövidesen újabb műtét vár rá, ezúttal a meglévő bokájába épített lemezt veszik ki, a felépülés viszonylag gyors lesz.
A világ tizennégy, 8000 méternél magasabb csúcsa közül tízre jutottak fel honfitársaink, nyolc alkalommal Erőss Zsolt is a csapat tagja volt. A Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat tagjai jövő tavasszal újabb himalájai csúcsra készülnek, a 8611 méteres pakisztáni K2-ről és a 8598 méteres Kanchendzöngáról egyelőre nem lehet szó. Az már biztos, hogy Nepálban próbálkoznak, de az még nem dőlt el, hogy a 8091 méter magas Annapurna vagy a 8500 méteres Lotze lesz-e az új cél, de az előbbi esélyesebb – fűzte hozzá Erőss Zsolt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.