FBI-rajtaütés Puerto Ricóban

Drogkereskedelem, fegyvercsempészet, korrupció és más bűncselekmények gyanúja miatt több mint 130 embert, köztük 90 rendőrt vett őrizetbe az FBI Puerto Ricóban.

Grimm Balázs
2010. 10. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történetének legnagyobb korrupcióellenes akcióját hajtotta végre helyi idő szerint szerdán az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) Puerto Ricóban – közölte a sajtóval Washingtonban Eric Holder, az Egyesült Államok igazságügy-minisztere. Az ügynökök az USA társult államának fővárosában, San Juanban több mint százharminc embert, köztük kilencven rendőrt vettek őrizetbe – jelentette az Associated Press.
A nyomozók gyanúja szerint az elfogott társaság tagjai fegyvercsempészetben, kábítószer-kereskedelemben és bűnözők védésében vettek részt az elmúlt két évben. Az őrizetbe vettek között vannak még börtönőrök, katonák és civilek is. A nagyszabású terv végrehajtásán hozzávetőleg ezer szövetségi ügynök dolgozott, akik közül többen beépültek a bandákba 2008-ban. Az elmúlt két évben a szemük láttára összesen 125 drogüzlet köttetett meg, ezek nyomán indult a bűnvádi eljárás, amely a szerdai razziához vezetett. Az elfogott egyenruhások védelmet nyújtottak a kábítószer átadásához vagy vásárlásához, szolgálataikért alkalmanként 500–4500 dollár (97 000–881 000 forint) fizetséget kaptak. Megkezdődött a kihallgatásuk, van olyan rendőr, aki elismerte, hogy embert is ölt.
Egyelőre úgy tűnik, hogy nem egyetlen nagyobb korrupt bűnözői kör, hanem egymástól függetlenül működő kisebb társaságok tagjait fogták el az FBI ügynökei – közölte Rosa Emilia Rodriguez, Puerto Rico főügyésze. Az AP által megszólaltatott nyugalmazott vagy leszerelt helyi rendőrök szerint a munkafegyelem, a képzés és az ellenőrzések elmaradása vezethetett oda, hogy ennyi egyenruhás vált bűnözővé a szigeten. Puerto Rico, a Nagy-Antillák szigetvilágának legkeletebbre fekvő tagja régóta tranzitútvonala a Dél-Amerikából az Egyesült Államok keleti részébe csempészett drogszállítmányoknak. Ha az őrizetbe vettek ellen vádat emelnek, akkor tíz évtől akár életfogytig tartó szabadságvesztés is lehet a büntetésük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.