Felelősök után nyomoznak

Mivel természeti katasztrófa nem történt a vörösiszappal elöntött térségben, Pintér Sándor belügyminiszter szerint egyértelműen emberi felelősséget kell keresni.

Munkatársainktól
2010. 10. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országos rendőrfőkapitány ezért a Nemzeti Nyomozó Irodát jelölte ki arra, hogy megállapítsa, milyen emberi mulasztás okozta a hétfői gátszakadást. A szakértők folyamatosan ellenőrzik a folyók, patakok pH-értékét, és környezetre nem káros ellenanyagokat szórnak a folyókba, hogy megkössék az iszapot. Ennek ellenére tegnapi lapzártánkkor azt jósolták: a Marcal folyón érkező vörösiszap-áradat éjjel eljut a Rábába. Az Európai Unió szerint fennáll annak lehetősége, hogy a Magyarországon kiömlött vörösiszap más országokban is környezeti katasztrófát okozhat.
Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára tegnap a Lánchíd Rádiónak úgy nyilatkozott, akár zár alá is vonhatják az ajkai timföldgyár teljes vagyonát, ha bebizonyosodik, a cég a felelős a vörösiszap-katasztrófáért. Tállai András önkormányzati államtitkár szerint nem jó az a rendszer, amely helyi védelmi bizottságokra, polgármesterekre bízza a katasztrófavédelem kérdését, így szükséges lehet a katasztrófavédelmi törvény módosítása.
A katasztrófa helyszínén még mindig keresnek három főt. Devecseren teljes földcserét szeretnének, Kolontáron a katasztrófa sújtotta terület eldózerolását követelték helyiek a tegnap esti lakossági fórumon. Devecserben ma kezdik meg a házankénti százezer forintos gyorssegélyek kiosztását. Lapunk munkatársa a helyszínen megtudta, a helyiek kezdettől ellenezték a tározó megépítését, de aggályaikat senki nem vette komolyan.
Továbbiak a 2–3., vezércikk
és vélemények a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.