Felevezne a dobogóra

Evezés

Jocha Károly
2010. 10. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindenféle felhajtás és sajtóvisszhang nélkül utazott el hétfőn Új-Zélandra az evezős-világbajnokságon részt vevő, két versenyzőből álló – Galambos Péter, Lengyel Mónika – magyar küldöttség. Kettejük közül Galambos Péter – elsősorban idei nemzetközi sikerei révén – az ismertebb, tőle várható a jobb eredmény is. A váciak kiválóságával még elutazás előtt beszéltünk.
– Tulajdonképpen teljesen bizonytalan voltam, mire is leszek képes a 2010-es versenyidényben, hiszen tavaly többféle betegség miatt az egész évem nullázódott. A téli időszak elsősorban a felzárkózást célozta, de a tavaszi rajt előtt fogalmam sem volt, meddig juthatok az idén.
– Azután minden túl szépen alakult: mindkét Világkupát megnyerte, ahol elindult. Ebben feltehetőleg az elmúlt tíz év következetes munkája is benne van.
– Kétezer óta evezek Vácon meglehetősen jó körülmények között. Ráadásul az első perctől mindmáig Rapcsák Károly mesteredző – akinek a keze alól többek között a kétszeres világbajnok Pető Tibor is kikerült – irányítja a felkészülésemet.
– Korábban már ért el figyelemre méltó eredményeket, volt egyetemi és főiskolai világbajnok, de azért a Világkupa-győzelmei más kategóriába tartoznak.
– Annak ellenére, hogy kétszer is az élen végeztem, két, egymástól eléggé különböző verseny zajlott Münchenben, illetve Luzernben. Amíg Münchenben olasz riválisom nagyon meglépett 1500 méterig, s onnan sikerült lehajráznom az utolsó ötszázon, addig Luzernben jobban sikerült tartanom a tempót az élen haladókkal. Így kisebb hátrányt kellett ledolgoznom. Egyébként nem különösebben izgat, hogy mások milyen csapásszámmal haladnak, én igyekszem a magam előzetes tervét megvalósítani.
– A két Vk-sikert követően kár lenne tagadni, ugyancsak megnőtt a tekintélye a könnyűsúlyú egypárevezősök nemzetközi mezőnyében. Sokan kimondottan esélyesként tartják számon Galambos Pétert. Ön is magát?
– Ezt a kérdést, az esélyesség terhét óvatosan kezelem. Az A döntőbe, a legjobb hat közé mindenképpen be szeretnék kerülni, ott pedig bármilyen dobogós helyezés már nem jelentene csalódást számomra. Három komoly riválisom lesz: a háromszoros világbajnok új-zélandi Duncan Grant, az olasz Mazzalo Miani és a holland Joop Schouten. Az idén mindhármukat sikerült megelőznöm, egyébként pedig a hazai pálya előnyeit élvező új-zélandi Grantot tartom legtöbbre.
– Az október 31-én kezdődő világbajnokság előtt, még szeptemberben tett egy érdekes szakmai kirándulást. Az Európa-bajnokságon ugyanis a 72,5 kilós felső határral rendelkező könnyűsúly helyett a normálsúlyúak között lapátolt, s ott lett hetedik.
– Minden szempontból hasznos és tanulságos volt ez a kitérő, ahol testközelből láthattam, hogyan pörgetik az evezőket a kétméteres, kilencven-száz kilós ellenfelek. Kíváncsiságom egyetlen oka az volt, hogy az én súlycsoportomban egyesben nincs olimpiai verseny, csak a normálsúlyúaknak lesz alkalmuk olimpiai érmekért vetélkedni.
– Ez azt is jelentheti, hogy Londonba megpróbál normálsúlyban kijutni?
– A 2011-es szezonban elsősorban a könnyűsúlyú párossal próbálkozom, s csak akkor váltok át a normálsúlyú egypárevezősök közé, ha párosban reménytelenné válna a kijutás az olimpiára. Pillanatnyilag három-négy evezős kerülhet szóba mint leendő partner. Ennek kilétét azonban csak a téli felkészülést követően próbáljuk meg eldönteni edzőmmel, Rapcsák Károllyal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.