Felfigyelt a világ Merkel kijelentésére

Stefan Lázár
2010. 10. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem hagyta hidegen a világot Angela Merkel kijelentése, miszerint Németországban megbukott a multikulturális társadalom modellje. Christian Wulff államfő Törökországban, Guido Westerwelle külügyminiszter Indiában igyekezett interpretálni a kancellár megállapítását. „Az integráció érdekében elvárjuk az alkotmányban lefektetett értékeink elismerését” – fogalmazott az államfő a török parlamentben mondott beszédében. A tucatnyi valláshoz és etnikai kisebbséghez szokott szubkontinensen a külügyi tárca vezetője leszögezte: „A Németországban folyó heves vitának semmi köze sincs ahhoz, hogy a külföldiek nem élhetik ki nemzeti kultúrájukat és hagyományaikat.”
A Times of India napilap kellemetlen, az egész Európát átható trendnek nevezte Merkel tézisét, a spanyol El Pais szerint Németországot is átjárja a populizmus szele, az európai politika veszélyes irányba halad. Dicsérő hangok érkeztek ugyanakkor Hollandiából, Olaszországból és Kanadából: a De Volkskrant szerint Merkel legitimálta a kényes témáról folytatott vitát, a Corriera della Sera pedig úgy vélte, a multikulti társadalom csak mítosz és realitásként halálra van ítélve. A The Globe and Mail szerint Merkel gyakorlatilag azt mondta ki, amit a legtöbb német gondol.
A Merkel-kormány közben igyekszik áthelyezni a hangsúlyt a vitáról az országban élő külföldi szakértők diplomáinak gyors elismerésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.