Felgyorsult cégcserék

Soha annyi céget nem számoltak még fel hazánkban egy hónap alatt, mint idén szeptemberben. Felgyorsult az új cégek alapítása is, ami a folytatódó vagyonátmentésekre utal.

K. Tóth László
2010. 10. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánk a második. Közzétette a Coface csoport a legfrissebb kelet-közép-európai Top 500 listát, amely 13 ország cégeit árbevételük alapján negyedik alkalommal állítja sorrendbe. Az első 500 cég árbevétele 2008-ról 2009-re jelentősen, 17-18 százalékkal csökkent. A vállalatok számát tekintve a román, a szerb, a magyar és a bolgár cégek száma emelkedett, míg a lengyel, a cseh, az észt, a litván, a lett, a szlovák és az ukrán társaságok száma csökkent. A top 500-as lista 28 százalékát Lengyelország adta, a második hazánk (17 százalék), a harmadik Csehország (14 százalék), a negyedik Románia 10 százalékos részesedéssel.


Ismét rekordot döntött a felszámolások száma Magyarországon, miután szeptemberben 1914 céggel szemben indították meg az eljárást a cégbíróságok – olvasható az Opten legújabb közleményében. – A nagy szám részben annak tulajdonítható, hogy a cégbíróságok feldolgozták az augusztusi szabadságolások alatt felhalmozódott ügyhátralékot. Ugyanakkor az idén szeptemberben indított eljárások száma 35 százalékkal magasabb, mint a tavaly szeptemberi, vagyis csupán a bíróságok munkarendjével nem lehet megmagyarázni a katasztrofális helyzetet – mondta az Opten céginformációs szolgáltató stratégiai igazgatója. Csorbai Hajnalka szerint a jelenség mögött a kis és közepes cégek helyzetének további romlása áll, amit alátámaszt az is, hogy a legutolsó negyedévben gyorsuló ütemben nőtt a felszámolásra jutó cégek száma. Az idei első három negyedévben összesen 13 404 cég jutott erre a sorsra, ami 21 százalékkal több, mint a megelőző év azonos időszakában volt.
A felszámolások és végelszámolások növekedése mellett szeptemberben kiemelkedően sok céget, szám szerint 4127-et alapítottak. Az előző év azonos időszakához viszonyított növekedés meghaladja az 50 százalékot. Az igazgató szerint a felfutás három tényezőre vezethető vissza: a munkanélküliség elől vállalkozásba menekülőkre, a magánszemélyek vagy családok adócsökkentő erőfeszítéseire és az adósságokat hátrahagyók újbóli cégalapításaira, a vagyon átmentésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.