Feljelentések álromán jelöltek miatt

Joó István
2010. 10. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dömpingszerűen tesz feljelentéseket a Magyarországi Románok Kulturális Szövetsége (MRKSZ) bizonyíthatóan álromán jelöltek ügyében. Olyan képviselőjelöltekről van szó, akik korábban más kisebbségek képviselői voltak, mégis ennek ellenkezőjét vallották a nyilvántartásba vételhez szükséges nyilatkozatban. Az MRKSZ szerint ez egyértelmű magánokirat-hamisítás. A visszás esetek elsöprő többségében cigány jelöltekről van szó. Az MRKSZ kigyűjtötte azokat a román kisebbségi választáson indulni kívánó személyeket, akik félrevezették a hatóságokat. Segítségükre volt a Roxin Anna vezette Budapesti Román Egyesület mint jelölőszervezet.
Indentitáshalmozó személyek sokaságát jelöltette az a román szervezet is, amelynek alelnöke, Kreszta Traján, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke. E szervezet a Magyarországi Románok Érdek-képviseletei Egyesülete; elnöke Gulyás György. Utóbbi személyek az MSZP prominensei Békés megyében.
– Az ilyen esetek sokasága miatt súlyosan sérül közösségünk kulturális autonómiája, ami veszélyezteti intézményeinket is – mondta lapunknak Csotye János, az etnobizniszt megelégelő román szövetség elnöke. – Nem a cigánysággal van bajunk, hanem a jogi szabályozással és némely román jelölőszervezet súlyos felelőtlenségével – fűzte hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.