Formálódik a megoldás

Október közepéig dolgozza ki a szaktárca a devizahitelesek megmentésére tervezett eszközkezelő működési szabályait. Könnyen lehet, hogy nem mindenki tarthatja meg a lakását, egyeseknek kisebbe kell majd költözniük.

Hírösszefoglaló
2010. 10. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rogán Antal fideszes politikus szerint elképzelhető, hogy azt a bajba jutott hitelest, aki egyedül él egy nagyobb lakásban, kisebb bérlakásba költöztetik. A rendszer pontos működését október 15-ig dolgozza ki a Nemzetgazdasági Minisztérium – írja az Index a Független Hírügynökségre hivatkozva. Rogán Antal az egyik kereskedelmi csatorna híradójának nyilatkozva azt mondta, hogy aki végső esetben a bajba került adósok megsegítésére felállítandó eszközkezelő segítségére szorul, annál nincs arra garancia, hogy saját lakását tarthatja meg. – Lehetséges olyan eset, amikor valaki egyedül lakik egy háromszobás lakásban, akkor a nemzeti eszközkezelő megmenti a fedelet a feje fölött, de át kell költöznie egy egyszobásba, a másikat meg megkapja egy olyan család, amelynek több gyerekkel kell megtalálnia a helyét a világban – mondta a politikus.
A Nemzetgazdasági Minisztérium október 15-ig dolgozza ki az eszközkezelő működésének részleteit, ám így is látszanak már a körvonalak. Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke például a Népszava szombati számában megjelent nyilatkozatában kijelentette, a hiteleseknek vissza kell fizetniük a felvett hiteleket, és mindent meg kell tenniük azért, hogy ennek a kötelezettségüknek eleget tegyenek. – Mindenképpen el kell kerülni azt a képzetet, hogy egyesek azt hihessék, ha ők nem fizetnek, majd az állam vagy a felügyelet megsegíti őket – mondta Szász Károly, hozzátéve, a hitelszolgáltatást nyújtókat is korlátok közé kell szorítani, hogy ne lehessen például egyoldalúan szerződést módosítani.
A felügyelet a javaslatait elküldte az illetékes minisztériumoknak. Az egyeztetések után az elnök azt reméli, hogy már októberben az Országgyűlés elé kerülhetnek a törvénymódosítások, és 2011 januárjától hatályba léphetnek. A PSZÁF javaslatainak lényege, hogy a követeléseket – amilyen mértékig és ideig megoldható – lehetőleg a bankrendszeren belül kell tartani. A rendszer egészének a védelmében azonban a megoldásokat az ügyfelek számára is áttekinthetővé kell tenni. A költségek, jutalékok, kamatok alakulása, változása számukra is követhető kell legyen – tette hozzá. Kijelentette: „nem fogadható el, hogy a bankrendszer továbbra is meg nem szolgált, kockázatvállalás nélküli költségeket terhelhet rá az ügyfelekre, abban bízva, hogy az állam előbb-utóbb úgyis lépni fog valamit az adósok megsegítése érdekében”.
A Magyar Bankszövetség elnöke, Erdei Tamás közlése szerint százezer olyan devizahiteles van, akiről tudni lehet, hogy semmilyen körülmények között nem tudja visszafizetni hitelét. Nekik hozza létre a kormány a nemzeti eszközkezelőt, amely megvásárolja a lakást a bajba került hitelfelvevőtől. A kölcsönüket törleszteni nem tudók ezután bérlőként lakják majd az ingatlant.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.