„Gázos” volt a sukorói ügylet

Félrevezette a közvéleményt a Bajnai-kabinet, mert miközben tudta, hogy a sukoróiként elhíresült ügyben számtalan törvénytelenség történt, a nyilvánosság előtt végig arról beszélt, hogy a beruházás előkészítése a hatályos jogszabályok betartásával zajlott – közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Budai Gyula miniszterelnöki megbízott. Kijelentette: az előző kormány folytatta a Gyurcsány-kabinet hazudozásait. Szerinte a befektetők a bejelentett 2,6 milliárd forinttal szemben 51 milliárd forintos állami támogatást kaptak volna.

Dénes Zoltán
2010. 10. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Javaslat előzetesre. December 2-ig hosszabbítaná meg a Központi Nyomozó Főügyészség Tátrai Miklós, az MNV Zrt. egykori vezérigazgatója, valamint vélelmezett bűntársa, Császy Zsolt, a vagyonkezelő volt jogi és értékesítési igazgatója előzetes letartóztatását – értesült lapunk. Úgy tudjuk, az erről szóló indítványt a nyomozó hatóság már eljuttatta a kényszerintézkedésről döntő Pesti Központi Kerületi Bíróságnak. Az ügyészség szerint Tátrai és Császy fogva tartása azért indokolt, mert a gyanúsítottak szabadlábra helyezése esetén fennáll annak veszélye, hogy megnehezítenék a büntetőeljárás sikeres befejezését, és befolyásolnák a tanúkat. (S. P.)


A Pénzügyminisztériumban (PM) született levélre hivatkozva – amelyben Detrekői Lászlót, a tárca akkori államtitkárát tájékoztatták a sukorói ügyről – Budai Gyula kijelentette: a tárca vezetői tudtak arról, milyen jogszabálysértések történtek. A levél szerint „ebben a konkrét ügyben ott a gáz, hogy a telket a jelzett állami célra kisajátítással is meg lehetett volna szerezni… De ezt (sic!) mi nem terjesztjük.”
*
Budai Gyula információi szerint a beruházó még semmilyen engedélyeztetési eljárást nem kezdeményezett, ezért azt javasolta a szakminiszternek, hogy jövő januárban bontsák fel a koncessziós szerződést. Az Oszkó Péter, Bajnai Gordon pénzügyminisztere által aláírt megállapodás értelmében, amennyiben a beruházó nem rendelkezik 2010 végére a kaszinóépítéssel kapcsolatos építési engedélyekkel, úgy 900 millió forintos kötbér megfizetésére kötelezhető, s megszűnik koncessziós joga.
A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisában kezdett nyomozni ismeretlen tettes ellen a King’s City kaszinóberuházáshoz köthető sukorói, albertirsai és pilisi ingatlanok cseréje ügyében. A nyomozás során Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt miniszterelnökök is tanúvallomást tettek. Az eljárás jelenlegi adatai szerint Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) volt vezérigazgatója és Császy Zsolt, az MNV akkori értékesítési igazgatója olyan szerződést hagyott jóvá, amelynek teljesülése esetén az államot 1,327 milliárd forint vagyonvesztés érné. Kérdésre válaszolva tegnap a miniszterelnöki megbízott beszámolt arról is, hogy a Club Aliga eladása és a Hajógyári-szigetre tervezett Álomsziget nevű projekt ügyében is vizsgálódik.
Bajnai Gordon titkársága szerint Budai Gyula kénye és kedve szerint szelektál a sukorói beruházással kapcsolatos iratok és dokumentumok között. – A Bajnai-kormány a sukorói beruházással kapcsolatban is határozott lépéseket tett az állam érdekeinek védelmére és érvényesítésre, amelynek eredményeként jogi eljárásokat kezdeményezett – közölték. A kommüniké szerint Budai korábban hamisan vádolta Bajnai Gordon volt miniszterelnököt, aki ezért rágalmazásért és személyiségi jogának megsértése miatt peres eljárásokat kezdeményezett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.