Geréb ellen vallott az orvos

Pánikban volt Geréb Ágnes, mikor egy komplikációnál nem tudta kiszabadítani a szülőcsatornából a gyermeket – állította tegnap a tanúként nyilatkozó mentőorvos. Az egyedi büntetőper komoly vitákat gerjeszt, de abban teljes az egyetértés, hogy sürgősen szabályozni kell hazánkban az otthon szülés jogi hátterét. Az egyeztetések már meg is kezdődtek.

Csibra Tibor
2010. 10. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tanúmeghallgatásokkal folytatódott tegnap a Geréb Ágnes és négy társa ellen indított büntetőper a Fővárosi Bíróságon. Az otthonszülés magyarországi élharcosának tartott, a foglalkozásától három éve eltiltott szülészorvost és a többi vádlottat gondatlanságból elkövetett emberöléssel és egyéb bűncselekményekkel vádolja az ügyészség. Az ügy érdekessége, hogy a vádhatóság hivatalosan még nem jelezte, hogy emberöléssé minősítette az eredetileg gondatlan veszélyeztetés miatt indított eljárást.
Igazságügyi orvos szakértők szerint az elsőrendű vádlott eltiltása előtt – még orvosként – megengedhetetlen szakmai hibát vétett, amikor a szülőcsatornában kezdte el mozgatni a baba fejét, s ez végzetesnek bizonyult. A születendő gyermek válla elakadt, a kicsit a riasztott rohammentő személyzete sem tudta kiemelni. A kórházban néhány perc alatt sikerült világra segíteni, de nem tudták újraéleszteni. A tegnapi tárgyaláson tanúként nyilatkozott az említett mentővel érkező doktornő, aki részletesen beszámolt róla, hogy ő sem tudta kiszabadítani a babát, mert a gyermek több mint négy kilogrammos volt. Szakértők szerint hasonló esetben mindenképpen indokolt a kórházban szülés.
A mentőorvos úgy emlékezett, Geréb pánikban volt, mikor látta a komplikáció súlyosságát. A tanú szerint azt hajtogatta, hogy a babát azonnal kórházba kell vinni, de hozzátette, szerinte ott sem tudják megmenteni. A terhelt a közelmúltban egy vizespalackon mutatott be egy, a XX. század elején szakkönyvekben megjelent, de el nem terjedt műfogást, amit szerinte ő továbbfejlesztett, s amelyet hasonló esetekben alkalmazni lehet. Szakértők azonban állítják, a módszert nem véletlenül nem oktatják a mai szülészeknek, mert az veszélyes lehet. Utóbbiak többször vizsgálták azokat a helyszíneket is, ahol a vádlottak levezették az otthon szüléseket, s megállapították, hogy egyik sem alkalmas arra. A szakértők hiányolták az orvosi berendezéseket, műszereket, gyógyszereket és a beavatkozások dokumentációját. Az említett mentőorvos tegnap azt is mondta, Geréb nem mutatott neki jegyzőkönyvet a szülésről, csak szóban adta át neki az esetet. A vádlott egy két héttel ezelőtti újabb komplikáció miatt előzetes letartóztatásban van, a bíróság elrendelte elmeorvosi vizsgálatát.

Találkozó. Megkezdődtek az egyeztetések az otthon szülés szabályozásáról. Tegnap találkozott a szakmai szervezetek képviselőivel Szócska Miklós. Az egészségügyért felelős államtitkár az egyeztetés után semmilyen részletet nem közölt a tervekről, annyit mondott, év végéig szeretnének végezni a jogszabály előkészítésével. (Z. N.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.