Gólparádé San Marino ellen

Labdarúgó-válogatottunk tegnap könnyedén teljesítette a kötelező feladatot, 8-0-ra legyőzte San Marinót, Szalai Ádám mesterhármast ért el. Ez a mérkőzés nem volt értékmérő, a Finnország elleni zökkenőmentes felkészülést azonban jól szolgálta. Jövő kedden, a negyedik forduló után már vonhatunk gyorsmérleget, hol is tartunk az Európa-bajnoki selejtező E csoportjában, amelyben a Moldova–Hollandia találkozó tegnap lapzárta után ért véget.

2010. 10. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhárom aradi vértanú portréját függesztette ki a B közép az „Akik vérüket adták a hazáért” felirattal a magyar Himnusz alatt. Szép jelét adva annak, hogy szurkoló és huligán nem szinonimája egymásnak. A magyar válogatott játékosaitól tegnap senki sem várt ekkora áldozatot, elég volt nyilvánvaló tudásbeli fölényüket érvényre juttatni a világranglista utolsó helyezettje ellen. Csapatunkban az eltiltott Lázár Pált és Lipták Zoltánt Vermes Krisztián és Vanczák Vilmos helyettesítette, utóbbi ötvenedszer öltötte magára a címeres mezt. Velük együtt az alábbi összeállításban kezdett Egervári Sándor együttese: Király – Vermes, Vanczák, Juhász, Laczkó – Koman, Gera, Elek, Dzsudzsák – Rudolf, Szalai.
Az első helyzetet a mintegy tízezer főnyi közönség kisebb riadalmára a vendégek alakították ki, a 2. percben, szöglet után Bolli fejesét hárította Király. Szerencsére sokáig nem kellett azon idegeskednünk, hogy legalább San Marinót legyőzzük. A 11. percben Dzsudzsák sokadszorra húzott el a bal oldalon, beadását Rudolf elsőre Simoncini kapus kezére fejelte, a róla kipattanó labdát aztán másodszorra már a hálóba bólintotta (1-0). A második magyar találatra csak hét percet kellett várni, s azt is Dzsudzsák készítette elő. Ezúttal a rövidre ívelte a szögletet, s Szalai szépen csúsztatott a hosszú felsőbe. Az erőteljes középcsatár negyedik válogatott fellépésén megszerezte az első gólját. A támadókedv eztán sem lanyhult, s az első félidő derekán egy percen belül két gól is esett, újra Rudolf és Szalai révén. A 26. percben a Genoa csatára, mielőtt a kapuba passzolt, szépen elhúzta Simoncini előtt a labdát – bárcsak éles helyzetben is láthatnánk ilyen könnyed megoldást! Majd Szalai, érzékelve, hogy kinn áll a vendég kapus, úgy negyven méterről szánta el magát lövésre, s a felső léc segítségével betalált (4-0).
A második félidőt is töretlen kedvvel kezdték Geráék, s Dzsudzsák beadásából Szalai már a 48. percben megszerezte maga harmadik, a csapat ötödik gólját. A lendület a hatodik gólig tartott ki, amit Rudolf szólója után Koman helyezett el a törődött Simoncini hálójában. Ezután Egervári Sándor előbb Szalait és Eleket cserélte le (Priskin és Vadócz állt be), majd Komant (Czvitkovics), akik pedig a pályán maradtak, joggal gondolhatták, hogy erre a napra elvégezték a dolgukat.
Még Dzsudzsák érezhette magát adósnak a góllal, mert a 88. percben, ráadásul jobbal, majd húsz méterről hatalmas bombát ragasztott a bal felsőbe. Mégsem ő állította be a végeredményt, hanem a hosszabbításban tizenegyesből Gera.
A 8-0-s sikert nem kell túllihegni, Szalai Ádám sem tette ezt, hisz a tévé kamerája előtt beérte annyival: „Először játszottam a Puskás Stadionban, jobban izgultam, mint a klubcsapatom mecscsein. Örülök, hogy három gólt szereztem, de nem szeretném túlértékelni a teljesítményemet.”
Azt azért érdemes megjegyezni, hogy hat gólt az elmúlt években is rúgott, ám hasonló különbséggel, pontosabban akkor kilenc góllal, legutóbb 1982-ben nyert a magyar válogatott, amikor a vb-n 10-1-re verte Salvadort.

Szlovák vereség. Lapzártáig befejeződött további Eb-selejtezők, A csoport: Kazahsztán–Belgium 0-2. B csoport: Örményország– Szlovákia 3-1, Andorra–Macedónia 0-2. F csoport: Grúzia– Málta 1-0.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.