Gyomron át

Klementisz Réka
2010. 10. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar konyha? Kiváló ízeik vannak! – helyesel egymás szavába vágva a világhírű Nobu étteremlánc japán sztárséfje, Nobu (Nobujuki Macuhisza) és a huszonöt luxusétteremből álló Nobu-birodalom társtulajdonosa, Robert De Niro. Bő húsz éve még egy Beverly Hills-i, inkább kockás terítős kategóriájúnak megfelelő étteremben, Nobu családi vállalkozásában találkoztak, az első közép-európai üzlet megnyitóján most minden mozdulatukra több tucat vaku villan. Ránézésre inkább barátok, mint üzlettársak.
– Sok étteremben jártam már Japántól New Yorkig, de Nobu fogásaihoz még csak hasonlóval sem találkoztam korábban. Egy nap egyszerűen odamentem hozzá azzal, hogy ha éttermet nyitna New Yorkban, mindenképpen szóljon – pörgeti vissza a sikersztorit a Kempinski kanapéjába süppedve De Niro, mielőtt belevágnánk az interjúba. Saját bevallása szerint egyáltalán nem tud főzni, de nagyra becsüli azokat, akik képesek valami eredetire a gasztronómiában. Addig unszolta hát Nobut, mire beadta a derekát: New Yorkban közös üzletet nyitottak. És a hollywoodi gasztromese első fejezete ezzel meg is íródott. Az üzletbe jó szimattal Meir Teper filmproducer és egy befektető, Richie Notar is beszállt – mára öt kontinens huszonnégy országában a hivatalosan tegnap megnyitott budapestivel együtt huszonhat Nobu luxusétteremben szolgálják fel a hatvanegy éves japán sztárséf fúziós fogásait.
Nobu egy grammot sem enged a maximumból. A budapesti étteremért Andy Vajna lobbizott Robert De Niróhoz hasonlóan évekig – nem hiába. – Négy-öt évvel ezelőtt még nem láttam biztosítva Budapesten egy Nobu étterem nyersanyagellátását, mára a helyzet megváltozott – magyarázza. Kiváló minőségű hal nélkül nem csábul sehova – a fogások alapja a perui ízekkel bolondított, halban verhetetlen japán konyha. Határ pedig nincs. – Először szeretném bevezetni az összes többi étteremben kínált ételeket, aztán néhány hónap elteltével az is lehet, hogy a magyar konyha új kreációkra ihlet. Akkor leszek elégedett, ha Budapesten is sikerül elérnem, amit a többi étteremben: látom a vendégeken, hogy szívből élvezik az ételeket – mondja a sztárséf. És hogy az üzlettárs, De Niro mit remél? Csak semmi túlragozás: „Azt, hogy jó lesz.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.