Győriványit kinevezték az Operaházba

Ismét Győriványi Ráth György karmester tölti be a fő-zeneigazgatói állást a Magyar Állami Operaházban, aki 2008 óta az intézmény állandó vendégkarmestereként működik.

2010. 10. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Győriványit megbízott fő-zeneigazgatónak Vass Lajos, a dalszínház főigazgatója nevezte ki a Nemzeti Erőforrás Minisztérium engedélyével. Az Operaház hivatalos honlapján is megjelent közlemény szerint a dirigens megbízatása 2012. december 31-ig szól, feladata a 2011–2012-es, valamint a 2012–2013-as évad programjának megtervezése és művészeti vezetése. Győriványi Ráth György évadonként huszonkét előadást vezényel a dalszínházban, az idei évadban többek között a Pikk dáma és a Macbeth produkciót.
A karmester ezzel harmadik fő-zeneigazgatói megbízatását kezdi meg. 2001–2002-ben dolgozott először fő-zeneigazgatóként a Magyar Állami Operaházban, akkor Locsmándi Miklós főigazgatóval párban. Egyéves ténykedésüknek nem sokkal a Medgyessy-kormány felállását követően lett vége, Görgey Gábor kulturális miniszternek ugyanis egyik első intézkedése volt, hogy őket eltávolítsa és visszahelyezze a Szinetár–Petrovics párost a dalszínház élére. Mint ismeretes, az Operaház anyagi támogatásainak csökkenése miatt ez a vezetés később önként nyújtotta be lemondását, így került az intézmény vezetői székébe Bozóki András minisztersége idején a botrányairól elhíresült Hegyi Árpád Jutocsa és csapata, amelynek részeként, közvetlenül leváltásuk előtt alig egy hónapra ismét visszakerült a fő-zeneigazgatói székbe Győriványi Ráth György, aki az akkor lemondott Kesselyák Gergely karmestert váltotta. Most is lemondás az oka a kinevezésének: elődje, Fischer Ádám két hete vált meg vezető karmesteri (korábban fő-zeneigazgatói) posztjától.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.