Gyorsan halad a chilei mentőcsapat

Valószínű, hogy már két hét múlva kijuthat a szabadba a chilei San José arany- és rézbányájában csaknem két hónapja megmentőire váró harminchárom bányász, mert a vártnál gyorsabban közelítenek a mentőalagutat készítő fúrók.

Hírösszefoglaló
2010. 10. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A reméltnél jóval előbb a felszínre hozhatják azt a harminchárom bányászt, aki omlás miatt augusztus 5-én rekedt hétszáz méteres mélységben a chilei San José arany- és rézbányájában. A mentést irányító Andrew Sougarret a BBC-nek elmondta: a három, mentőalagutat készítő fúró közül az egyik huszonnégy óra alatt ötven métert haladt előre a sziklás talajban, s már csak 330 méter választja el a bányászok szintjétől. Mivel a geológiai szempontból legnehezebb szakaszon már túljutottak, ezt a tempót várhatóan tartani tudják, s ha semmi nem jön közbe, akkor – a mentőjárat kiszélesítésének munkálatait is beleszámítva – már két hét múlva megnyílhat a szabadulás útja a bányászok előtt.
A bajbajutottak hozzátartozói, akik a baleset óta a bánya bejáratánál táboroznak, kitörő örömmel és tapssal fogadták a bejelentést. Cristian Barra, a belügyminisztérium helyi megbízottja arról számolt be, hogy addigra a haditengerészet üzeméből megérkezik mindhárom acélborítású mentőkabin is, amely tizenöt-húsz perc alatt a felszínre hozhatja a bánya foglyait. Tábori kórház is várja majd őket, hogy azonnal megkaphassák a szükséges orvosi ellátást. Megkezdték az újságírók elhelyezésére szolgáló óriási terület kialakítását is, a világ minden részéből eddig több mint ezren jelezték érkezésüket.
A chilei kormány úgy véli, a mentők bejelentését óvatos optimizmussal kell fogadni, s a bányászok kiszabadulására reálisabb időpontnak látszik a november eleje.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.