„Gyurcsány Ferenc tematizálja még ma is a szocialista pártot”

Nem tartja hiteltelennek Szili Katalin az MSZP-vel történő szakítását annak ellenére, hogy az utóbbi nyolc évben szinte minden lényeges parlamenti döntésben együtt szavazott pártjával. – Az vethet rám követ bármelyik politikai oldalról, aki hasonló körülmények között másként cselekedett volna – fogalmazott, hozzátéve, azért volt elkerülhetetlen, hogy kilépjen az MSZP-ből, mert azt lényegében még mindig Gyurcsány Ferenc tematizálja. Debreczeni József közírót – aki Gyurcsány Ferencről írt könyvében azt állította, hogy a volt házelnöknek konkrét feladata volt 2002-ben a társadalom félrevezetésében – szimpla bértollnoknak tartja, akivel nem érdemes foglalkozni. Szili Katalin bízik az általa alapított Szociális Unió jövőjében, az új párt gazdasági holdudvaráról pedig mindössze annyit árult el, hogy az most formálódik. A volt házelnök a kolontári katasztrófa kapcsán kijelentette, felül kellene vizsgálni a privatizációs szerződéseket.

Török László
2010. 10. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az önkormányzati választások másnapján jelentette be, hogy kilép az MSZP-ből. Mi ellen tiltakozott ezzel a lépéssel?
– Ez egy hosszú folyamat végső állomása volt, amely 2004 körül kezdődött, a kettős állampolgárságról szóló népszavazási kampányban. Ezt követően több olyan kérdés is volt, amiben eltértem az MSZP hivatalos álláspontjától: például az egészségbiztosítási törvénynél, a június
4-i trianoni emléknapon, amikor egyedül ültem be a frakcióból az Országgyűlésbe, de említhetném ebben a folyamatban a tavaly július 4-i bejelentésemet, a házelnöki posztról való lemondásomat az EP-választási kudarc következményeként.
– Az elmúlt ciklusokban valóban voltak demonstratív lépései a szocialista kormányokkal szemben, ám a fontos szavazásoknál, mint például a költségvetésről szóló döntéseknél, ön is támogatta a kormányt. Nem érzi úgy, hogy megkésett a döntése? Hiteles ez így?
– Ha a szocialista pártnak én voltam a legnagyobb hitelességi problémája az elmúlt tíz esztendőben – emlékezve a Zuschlag-, Hagyó-, Hunvald-ügyekre, vagy az őszödi beszédre is –, akkor akár még ezt is vállalom. A kilépésemről hozott döntésemet pedig nem tudtam volna olyan időpontban meghozni, amelyik mindenkinek megfelelt volna. Ami a kormánytámogatást illeti, a lelkiismeretem tiszta, és az vethet rám követ bármelyik politikai oldalról, aki hasonló körülmények között másként cselekedett volna. A politikai pályafutásom során nyilván vannak olyan kérdések, amelyekben lehet, hogy mai ismereteimmel másként cselekednék. Ugyanakkor voltak olyan kérdések, amelyekkel markánsan, becsülettel kifejeztem egy közösséghez, egy értékrendszerhez való tartozásomat.
– Debreczeni József Gyurcsány-könyve szerint a 2002-es választások előtt önnek is voltak feladatai: az úgynevezett köteles beszéd és 23 millió román Magyarországra költözésére épülő kampányban. Ezzel kapcsolatban is tiszta a lelkiismerete?
– Olvastam, hogy mit írt rólam Debreczeni József. A szerző egyébként valakinek egy magánbeszélgetés alkalmával megvallotta, hogy neki úgy diktálták tollba ezt a könyvet. Azzal, hogy bértollnokok mit írnak, nem foglalkozom. Egyszer majd eljön az igazság pillanata. Van sok olyan kérdés, amiben én még nem szólaltam meg.
– Ki diktálta tollba a művet?
– Pontosan megnevezte, ki volt, de erről nem szeretnék többet beszélni.
– Gyurcsány Ferenc pártelnökségből történt távozása óta voltak arra kísérletek, hogy a párt baloldaliságát erősítsék, Mesterházy Attila elnöksége óta ez a tendencia még jobban érezhető. Nem érzi úgy, hogy éppen akkor hagyta el a szocialistákat, amikor azok egyre inkább nyitnának az ön által képviselt nemzeti, a szociális problémákra érzékeny politizálás felé?
– Ha formálisan nem is, a valóságban még ma is Gyurcsány Ferenc tematizálja a pártot és üzeneteit.
– Érdekes, hogy ezt mondja, mert a külső szemlélőnek úgy tűnik, erősödik a Gyurcsánnyal szembeni ellenállás a párton belül. Mesterházy Attila MSZP-elnöksége is ezt mutatja, nem is szólva Botka László nyilatkozatáról, amikor a volt miniszterelnököt – és önt is – a múlt emberének nevezte, olyan politikusnak, akinek lejárt a szavatossága.
– Kis öniróniával én legalább annyit elmondhatok, hogy nekem van múltam. Ettől függetlenül az a határozott véleményem, hogy az MSZP kommunikációjában semmi változás nincs akár a két évvel ezelőttihez képest sem. Ugyanazt a modernizációs-progressziós szöveget hallani most is, mint akkor. A politikai retorika lehet, hogy próbál különbözni Mesterházynál és Botkánál is a korábbiaktól, a politikai cselekvés azonban töretlenül egy liberális párt irányába mutat.
– Lépése akkor a Mesterházy Attila vezette MSZP kritikája is?
– Lépésem nem személyekről, hanem politikáról szól. Üzenet mindenki felé, akik az elmúlt esztendőkben részt vettek a szocialista párt vezetésében, kritika a baloldalt kisajátító politikai elitjének. Az, hogy ez a kritika jogos, nem kizárólag az én ítéletem, hanem a társadalomé, hiszen az elmúlt esztendőkben másfél millió szavazót veszítettünk.
– Ön szerint várható-e, hogy tovább éleződnek a párton belüli ellentétek? Botka László és Mesterházy Attila érezhetően másképp gondolkodik a politikáról, mint a most platformot alapító Gyurcsány Ferenc.
– Ez már a szocialista párt belső ügye. Nem óhajtunk az MSZP-vel rivalizálni és vezetőivel sem foglalkozni. Ők ma egy egészen másfajta társadalmi közeget tudnak megszólítani, mint mi. A véleményemet a kilépésemkor elmondtam, és szívesebben foglalkozom a Szociális Unió politikai programjával.
– Ön a rendszerváltáskor alapító tagja volt az MSZP-nek, párton belül nem tudta volna kezelni ezeket a politikai vitákat?
– Az a gondolkodás, amit én képviseltem, kiszorult a pártból. De nem csak én éreztem úgy, hogy ebben a közegben nincsen tovább értelme dolgozni. A párt taglétszáma az elmúlt hat-hét esztendőben megfeleződött. Az MSZP és azok a viták, amelyeket ott folytattam, már mind a múlté. Azt azért megjegyezném, hogy a fent már érintett politikai véleménykülönbségek mellett a 17 százalékos EP-választást követően is szorgalmaztam a párton belüli politikai fordulatot, Gyurcsány Ferenc távozását követően a nevével fémjelzett időszak lezárását. A tavaly decemberi országos listaállításnál is kifejeztem aggályaimat. Nemcsak azok miatt, akik nem voltak a listán, hanem azok miatt is, akik rajta voltak. A választási eredményeket, a tagság megcsappanását, az elforduló választókat figyelembe véve döntöttem úgy, hogy új útra lépek. Azt hiszem, van igény arra, hogy egy, a nemzeti értékekre sokkal inkább érzékeny baloldali formáció jöjjön létre. Hogy erre van igény, abból is érzékelem, hogy rengeteg e-mailt, támogató levelet, telefont kapok főleg azok részéről, akik soha nem voltak egyetlen pártnak tagjai sem.
– Elképzelhetőnek tartja, hogy követői lesznek a szocialisták táborából, esetleg a frakcióból?
– Nem tudom, én ezzel nem foglalkozom. Mindenki tegyen saját belátása szerint. Egy példát tudok említeni: 2010. június 4-én, miután beültem a plenáris ülésre az összefogás napján, volt olyan frakciótársam, aki azt mondta, ha tudta volna, hogy én beülök, követett volna. Nekik kell eldönteni, hogy az az út, amin most a párt jár, számukra vállalható-e, vagy sem. Én a baloldaliságomat nem veszítettem el, nem tértem le az útról.
– Milyen visszajelzéseket kapott a pártból kilépése miatt?
– Voltak frakciótársaim, akik azt mondták, hogy nem értenek egyet az álláspontommal. Intelligencia kérdése, hogy valaki külön tudja-e választani a személyes emberi kapcsolatokat és viszonyokat a politikától. Azokat nem érhette meglepetésként a döntésem, akik ismerték elmúlt években álláspontomat, vívódásaimat. Vannak, akiknek sokat köszönhetek. Lépésem, reményeim szerint, emberi kapcsolataimat nem befolyásolja.
– Az ön által vezetett Szociális Unió kivel akar együttműködni, kiknek az uniója lesz ez a párt?
– Sok olyan kérdés van még, amelyre még túl korai válaszolni. Ez a párt még csak két hete létezik. Programunkat a Szövetség a Jövőért Mozgalom tézisei, alapvetései alapján fogalmaztuk meg. Véleményt formálunk olyan fontos szakpolitikai ügyekben, mint például az alkotmányozás kérdése. Van két-három olyan kérdés, amit nekünk a programunkból fakadóan markánsan meg kell fogalmazni. Az alkotmánynak szerintünk tartalmaznia kell azt a szociális, társadalmi minimumot, ameddig az állam felelősséggel tartozik a saját polgáraiért. A közpénzekkel, a pártfinanszírozással kapcsolatos kérdéseket szintén markánsan kell rögzíteni. A társadalombiztosítás átalakítása, a reorganizáció szabályozásának előkészítése, a körbetartozások megszüntetése a többi közt mind olyan kérdés, amelyekben határozott álláspontunk van. Ezekben a témákban támaszkodhatunk az elmúlt hét-nyolc évben általam is képviselt álláspontokra. Természetesen e mellett a politika mellett számunkra fontos a hagyományok őrzése, a nemzeti értékek képviselete, az egyházakhoz és a határon túliakhoz való viszony, ami az utóbbi húsz évben egyébként a baloldalt meghatározó szocialista párt számára sohasem volt egyértelmű. A kormányzó pártok figyelmébe szeretném ajánlani a sajnálatos kolontári tragédia kapcsán, amit már először 2007-ben vetettem fel, hogy felül kellene vizsgálni a privatizációs szerződéseket. Meg kell nézni azt a mintegy 1700 szerződést, amelyeket a magánosítások során kötöttek, hogy az állami tulajdont vásárló magánszemélyek és társaságok betartották-e, betartják-e vállalásaikat. Gondolok itt a bérekre, vagy hogy annyi munkahelyet tartanak-e fenn, amennyit vállaltak, betartják-e a környezetvédelmi követelményeket, a befizetési kötelmeiknek eleget tesznek-e. Nemcsak kritikákat kell megfogalmazni, hanem a közjó érdekében cselekedni is kell. Ez most a társadalmi alternatíva kidolgozása és felmutatása, továbbá az építkezés időszaka lesz a Szociális Unió számára.
– Korábban más pártokban politizáló személyekre is számíthatnak?
– Számomra a legfontosabb az a program, amit meghirdettünk, és annak a vonzereje. Ehhez képest a következő szempontnak tartom azt, hogy kik fémjelzik a Szociális Uniót. Mindenki fontos, és a legfontosabbak, akiket megszólítani kívánunk. Az alapítók – Kerényi György elnökletével – létrehozták az úgynevezett őrzők tanácsát, akiknek pontosan az a feladatuk, hogy azt a szellemiséget, amit mi felvállaltunk, mindvégig képviseljük.
– Van olyan személy, akiket ismer a közvélemény?
– Az egyik elnökhelyettesünk Szabó Lajos Mátyás, a hajdani reformkörök budapesti vezetője, a másik a 2004-ben Gazsó Ferenc tiszteletbeli elnökségével alakult társadalompolitikai tagozat volt alapító elnöke Gráner Gyula. Elnökségi tagjaink Szegedről, Szombathelyről, Szabolcs megyéből, Nógrádból, Pest megyéből, Fejérből, Budapestről, mind-mind a saját térségükben köztiszteletnek örvendő politikusok. Rengeteg jelentkezőnk van, akik aktivitásukkal is mellénk vagy sorainkba kívánnak állni.
– Egy új párt felépítéséhez, az infrastruktúra, vidéki pártszervezetek kialakításához komoly anyagi hátországra van szükség. Mennyire megoldott a szervezet finanszírozása?
– Vannak olyan vállalkozó cégek, akik adományaikkal segítik a tevékenységünket. Csak tiszta, átlátható támogatást várunk és fogadunk el.
– Beszélhetünk olyanról, hogy a Szociális Unió gazdasági holdudvara?
– Ez még kialakulóban van. Mindenesetre van társadalmi kereslet az iránt, amit mi képviselünk. Ez az országgyűlési és az önkormányzati választások eredményeiből is érzékelhető, a távol maradók nagy száma is ezt mutatja.
– Vajon elég lesz a politikai küzdőtéren való életben maradáshoz az ön személyes népszerűsége? Az elmúlt években ön hiába volt az egyik legnépszerűbb hazai politikus, a pécsi időközi választáson és az országgyűlési választáson is súlyos vereséget szenvedett.
– Az idő eldönti. Van, aki azt mondja, hogy politikai öngyilkosságot követtem el, és megélhetési politikussá váltam. Mindenki már azelőtt temeti ezt a dolgot, mielőtt megszületett volna. Még meg sem mutattuk magunkat, már minősítenek minket. Mi, akik ezt létrehoztuk, hiszünk abban, amit csinálunk. Hiszünk abban, hogy a politikai palettán szükség van egy új társadalmi alternatívát kínáló pólusra, egy korszerű, XXI. századi baloldali – de nemcsak őket megszólító – politikai erőre. Ez együtt tudja az ökoszociális piacgazdaság felmutatásával a nemzeti és európai értékeket vallani. Ha én 2014-ig csendesen ülök az MSZP frakciójában, szerintem akkor váltam volna valódi megélhetési politikussá, hiszen mindenféle aktivitás nélkül adom meg magam a sorsomnak. A Szociális Unió egy lehetőség. Majd meglátjuk két-három év múlva, mit tud ez a csapat, mit tudnak azok a közösségek, akik nemcsak városokban, hanem a vidék Magyarországán is megjelennek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.