Hárman háromfélét vallottak

Az ügyben lényeges szerepet betöltő Raffael Andort, Raffael Istvánt és Raffael Jánost hallgatta meg a Veszprém Megyei Bíróság a Cozma-perben. A három testvér eltérően nyilatkozott, és a szóbeli, valamint a még a nyomozás során tett vallomásuk sem mindig egyezett. Raffael István névrokonára, Raffael Sándorra vallott.

Velkei Tamás
2010. 10. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hol voltál, hol voltál? – kérdezte a másodrendű vádlott Németh Győző Raffael Istvánt, amikor utóbbi kiért a veszprémi Patrióta lokál elé. Raffael István vallomását folytatva elmondta: kérdezte Némethtől, mi történt, mire az annyit kiáltott: „megtámadtak, ránk jöttek”, majd a Marian Cozma fölött guggoló férfit (Zsarko Sesum szerb sportolót) fejbe rúgta azzal a felkiáltással: „Ne bántsd a barátom!” Raffael István ekkor rákiáltott Némethre, „mit csinálsz?!”, mert sokkolta a látvány, továbbá a kiáltozó, sikoltozó tömeg, elmondása szerint percekig állt bénán. A kocsiban arról beszélgettek, „milyen jó volt a buli, kár, hogy így ért véget”. Mindezt tegnap vallotta Raffael István. A tárgyaláson ismertetett, korábbi vallomásában ugyanakkor az állt: amikor kiért a diszkó elé, ott már két ember feküdt. Az utcán a harmadrendű vádlott Sztojka Iván egyre csak azt hajtogatta: „Nem tudtam megakadályozni.” Némethet kérdezte, mi történt, mire a másodrendű vádlott azt felelte: „A Csoki (Raffael Sándor) szúrt.” Az autóban utazva Raffael Sándor telefonon hívta Raffael Jánost, aki miután letette a készüléket, közölte: „a Csoki azt mondta, hogy megszúrta a gyereket”, az autóban ülők ezért az elkövetőt nem normálisnak titulálták.
A lényeges eltérések miatt Németh Balázs tanácsvezető bíró megkérdezte a tanút, fenntartja-e az ismertetett vallomását, Raffael István hosszú gondolkodás után felelte, hogy igen.
A tanúként beidézett Raffael Andor kulcsfigurája az ügynek. 2009. február 6-án éjjel ugyanis őt kergették meg M. Miklósék Székesfehérváron, az Alba diszkó előtt. A tanú tegnap kis incidensnek jellemezte a történteket, úgy emlékezett, nem fenyegették meg. Korábbi vallomásában azonban más állt, kiderült, hogy a szórakozóhely előtt M. Miklós azt kérdezte tőle: „Te büdös cigány, miért vallottál ellenem?” Raffael azt felelte, csak az igazat mondta a bíróságon. Mivel Raffael Andor feltételezte, hogy M.-éknél kés van, elfutott, és barátja, Németh Csaba Richárd ment érte autóval. Mindennek előzménye, hogy Raffael Andor pár éve a fehérvári West diszkóba ment volna szórakozni, amikor M.-ék felszólították őket: „Büdös cigányok, ide nem jöhettek be!” A szóváltásból verekedés lett, amelynek során Németh Győzőt valaki leütötte és meg is szúrta. Később kiderült: nem M. Miklós volt az elkövető.
A tegnapi tárgyalásra rabruhában érkező Raffael János folytatta a korábban meghallgatott tanúk taktikáját: nem látott, nem hallott semmit. Elismerte, hogy a gyilkosság után az elsőrendű vádlott Raffael Sándor telefonált neki, de állítása szerint Csoki csak Németh Győzőt kereste. Előzőleg Katona Eugén, aki az autót vezette, azt vallotta: Csoki bevallotta a telefonban, hogy leszúrta a sportolót, mire Raffael János dühösen kidobta az autóból SIM kártyáját. A házában rendezett születésnapi buli szerinte spontán esemény volt, azt sem tudta, hogy az ünnepelt, Somogyi Tamás kiket hívott oda. Ennek ellenére a negyedrendű vádlott Pál Gábor kitartott amellett: azért gyülekezett Enyingen az ország különböző részeiből a társaság, mert Raffael Andort előző éjjel Fehérváron megfenyegették.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.