Hárman maradtak

Munkatársunktól
2010. 10. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lewis Hamilton úgy számol, hogy a Forma–1-es vb idei szezonjában hátralevő három futamon elméletileg még hetvenöt pontot szerezhet, s mint mondja, a végsőkig harcol majd. Csatát talán még nyerhet is, ám a háborút szinte bizonyosan elvesztette vasárnap, miként Jenson Button és így a McLaren is. A vb-pontversenyben éllovas Mark Webber (220), valamint Fernando Alonso és a Szuzukában győztes Sebastian Vettel (206-206) mögött a Japán Nagydíjon ötödikként leintett Hamilton (192) és Button (189) hátránya ugyanis tetemesre hízott. A két briten már a futamgyőzelmek is csak abban az esetben segíthetnének, ha riválisaik betliznének Koreában, Brazíliában és Abu-Dzabiban.
Ezzel az eshetőséggel azonban már Nagy-Britanniában sem számolnak, ezt jól tükrözik az egy kaptafára húzható szigetországi lapvélemények is: The Sun: „Hamilton és Button álmai a vb-cím megszerzéséről apró darabokra hullottak a Japánban elszenvedett sokk után.” Daily Mirror: „Lewis és Jenson számára lement a nap.” The Daily Mail: „Hamilton és Button világbajnoki reményei elrobogtak, amikor a Red Bullok elszakadtak tőlük.”
Abban is egyöntetű a vélemény, hogy bár Webber a második helyével tizennégy pontra növelte az előnyét, ezt Vettel és Alonso is ledolgozhatja. A spanyol nem is volt elégedetlen a szuzukai harmadik pozíciójával, mert szerinte a vb hajrájában a Ferrari számára ez a legkedvezőtlenebb pálya. S ha azt vesszük alapul, hogy így is tartotta a lépést a Red Bullokkal, valóban bizakodhat. Miként természetesen Vettel is, aki hazájában, Németországban meg is kapta az útmutatót: „Újra van esély a vb-címre. Vettel, lássuk még háromszor a mutatóujjadat, s akkor világbajnok leszel.”
Ahhoz, hogy az esély valóban meglegyen rá, mindenesetre a Nemzetközi Automobil-szövetség korifeusainak rá kell bólintaniuk a jövő hét végére tervezett, a Forma–1-ben most debütáló Koreai Nagydíj megrendezésére. Mint ismert, a jeongami pálya építése körül komoly gondok adódtak, olyannyira, hogy az utolsó aszfaltréteget csak az elmúlt hét végén rakták le. A vb-sorozat kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone két héttel ezelőtt azt nyilatkozta, hogy kétséges a futam megrendezése, de a koreaiak a hírek szerint jól hajráztak. Charlie Whiting, a FIA versenyigazgatója tegnap utazott el a Szöultól nagyjából négyszáz kilométerre fekvő létesítmény utolsó bejárására, és ha minden igaz, a végső szót ma mondják ki. Az biztos, hogy a Forma–1-nek és a Koreai Köztársaságnak egyaránt hatalmas blama lenne, ha a futamot törölni kellene a nemzetközi versenynaptárból. Ugyanakkor valószínűsíthetjük, hogy Webber ezt olyan nagyon nem bánná…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.