Hazaviszik a tanárt

Kiadja hazánk az Egyesült Államoknak az áprilisban Budapesten elfogott, pedofil-bűncselekményekkel gyanúsított John D. Clarkot. A férfit várhatóan jövő héten szállítják el az FBI munkatársai.

Győr Ágnes
2010. 10. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Bíróság elutasította csütörtökön az Amerikai Egyesült Államokban különböző pedofil-bűncselekményekkel gyanúsított John D. Clark oltalmi kérését, a férfit a döntéstől számított tizenöt napon belül az FBI munkatársai szállítják vissza a tengerentúlra. A korábban hazánkban angoltanárként dolgozó férfit áprilisban fogta el a magyar rendőrség Budapesten. Clark a XII. kerületi Diana Utcai Általános Iskola és Gimnáziumban tanított, a diákok találták meg a körözéséről kiadott dokumentumokat az FBI honlapján. A terhelt ellen több országban is elfogatóparancsot adtak ki, kereste az Interpol is, az FBI pedig tízezer dolláros jutalmat ígért annak, aki feladja őt. A magyar nyomozó hatóság az őrizetbe vétel után cáfolta, hogy a nyomravezetői díj segített volna Clark kézre kerítésében.
A Fővárosi Bíróság a múlt heti döntését szóban annyival indokolta, hogy az Egyesült Államok jogállam, és ott Clark tisztességes eljárásra számíthat – tudta meg lapunk Bátki Páltól, a férfi ügyvédjétől. Mint arról beszámoltunk, John D. Clark budapesti elfogása után menedékjogot kért, oltalmi kérelmet adott be Magyarországon. Indokolásában kifejtette, hogy az amerikai fegyintézetekben embertelen bánásmódban, kínzásokban lenne része. A hazájában pedofil-bűncselekményekkel gyanúsított férfit legalább harminc év, de valószínű, hogy hosszabb börtönbüntetéssel sújtanák az ottani törvények. Úgy tudjuk, Clark – kinti lakóhelye miatt – a konzervatív felfogásáról ismert Kentucky állam egyik fegyintézetébe kerül, az intézményben rendszeresek a rablázadások és a tömeges erőszak.
A magyar jogászok beszerezték az amerikai társintézetektől azokat a tanúsítványokat, amelyek alátámasztják az intézet rossz hírét, és hogy Clark ott nem lesz biztonságban. A dokumentumokat a védelem beterjesztette a Fővárosi Bíróságnak. A testület jelezte, hogy tanulmányozta a szakvéleményt, ugyanakkor az említett döntést hozta. Bátki Pál lapunknak elmondta, hogy Clarkot azért kereste az FBI, mert tiltott, pedofiltartalmakat töltött le és fel az internetre. A jogász nem tud arról, hogy védence testi közelségbe került volna gyermekekkel, vagy bárkit megrontott volna. Az Egyesült Államok, ezen belül Kentucky törvényei értelmében azonban a virtuálisan elkövetett bűncselekményekért is több évtizednyi vagy akár életfogytig tartó börtönbüntetést szabhat ki az ottani bíróság.
A csütörtöki határozat azzal együtt kiadja a terheltet, hogy a férfinak van még lezáratlan ügye Magyarországon. Clark azt állítja, hogy bérelt budapesti lakásából eltűnt hétezer dollárja a rendőrségi házkutatáskor. A Központi Nyomozó Ügyészség eljárása még tart az ügyben. John D. Clark itteni kapcsolatait a magyar rendőrség is vizsgálta, de nem talált bűncselekményre utaló nyomot. Az FBI lapunknak későbbre ígért részleteket a gyanúsított elleni büntetőeljárásról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.