Hollandiában is nyilvántartanák a romákat

Munkatársunktól
2010. 10. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Hollandiában a második világháború óta tilos bármilyen etnikai alapú regisztráció, mégis, kivételes esetekben, például közbiztonsági vagy egyéb – a lakosság érdekeit szolgáló – kérdésekben megengedhető az elkülönített nyilvántartás. Ezt használná most ki egy holland polgármester, aki a helyi romákat szeretné nyilvántartásba venni. Az ötletet már – a legutóbbi választásokon igen jól szereplő szélsőjobboldali – Szabadságpárt is felvetette, és Rotterdamban is létezik már egy hasonló jellegű lista, amin az Antillákról érkezett bevándorlókat regisztrálták.
Cor de Vos, Nieuwegein polgármestere szerint a készítendő lista a romák érdekét szolgálná, megfelelő regisztráció nélkül ugyanis sokkal nehezebb hozzájutniuk a szociális juttatásokhoz, az oktatási rendszer nem tudja számon tartani a gyermekeket és a munkaerőpiac látóteréből is kiesnek ezek a csoportok. A holland társadalomba való beilleszkedés folyamatához létszükség egy ilyen lista létrehozása – véli a Szociáldemokrata Munkapárthoz tartozó polgármester. Szándékának tisztaságát az támasztja alá, hogy de Vos egyben a hollandiai roma tanácsok szövetségének is elnöke.
A tervet máris sok bírálat érte, még olyan holland városból is, ahol már bevezettek hasonló, elkülönített regisztrációt: Ede város önkormányzata úgy véli, hogy ez részükről nagy hiba volt. A reformer polgármester szerint összesen tíz várost érintene az új nyilvántartás, ahol nagyobb létszámú roma csoportok élnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.