Igazítanánk a mérlegen Szíriával

Hírösszefoglaló
2010. 10. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlekedés, az energetika, a turizmus és a kutatás-fejlesztés területén a legnagyobbak a lehetőségek az együttműködés fejlesztésére – jelentette ki Abdallah Dardari szíriai miniszterelnök-helyettes azt követően, hogy gazdasági együttműködési megállapodást írt alá Becsey Zsolttal, a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdasági államtitkárával. Az arab ország képviselője reményét fejezte ki, hogy hamarosan vállalatközi szerződések aláírására is sor kerül, hiszen a politikussal majd három tucat szír cég képviselője is hazánkba érkezett, s tárgyalásokat folytattak magyar vállalkozások vezetőivel.
A miniszterelnök-helyettes kiemelte, hogy a mostani megállapodás mellett két másik is aláírásra vár: a beruházások védelméről, illetve a kettős adóztatás elkerüléséről szóló szerződés. Dardari szerint a globális világban felértékelődik a kisebb országok közötti együttműködés, többek között ezért nagy a mostani találkozó jelentősége. A két ország közötti kereskedelmi mérleg igencsak féloldalas, hiszen míg a Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint a magyar kivitel eléri a hetvenmillió dollárt, addig a behozatal alig kétmillió dollárra rúg. A miniszterelnök-helyettes a magyar miniszterelnöknek, illetve a külügyminiszternek szóló meghívólevelet adott át budapesti tartózkodása idején.

Szerbiába vihetünk tejet? Külföldről hozna be tejet a belgrádi kormány, hogy enyhítse a Szerbiában kialakult tejhiányt; az illetékes minisztérium a németországi és romániai mellett magyarországi ajánlatokat is mérlegel – írta a szerdai szerb sajtó. Szeptemberben 57 millió liter tejet termeltek Szerbiában, 18 százalékkal kevesebbet, mint januárban. Az idén az első kilenc hónapban húsz százalékkal kevesebb volt a tej mennyisége, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A hiányzó mennyiség nagyjából havi tízmillió liter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.