Ingyenesen parkolnának a háziorvosok

Rendszeresen előfordul, hogy betegellátás közben megbüntetik a háziorvosokat a parkolóőrök. A szakma ezért azt szeretné elérni, hogy kapjanak a mozgáskorlátozottakéhoz hasonló engedélyt, amellyel térítésmentesen parkolhatnának.

2010. 10. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak az elmúlt hónapban huszonötezer forintnyi bírságot fizettem be – panaszkodott lapunknak nyilatkozva egy budapesti, XI. kerületi háziorvos. A doktor praxisa Újbudán működik, de még a rendelő környékén sem tud mindenhol térítésmentesen parkolni személygépkocsijával. A XI. kerületi önkormányzattól kapott parkolási engedélye ugyanis csak olyan utcákra szól, amelyek a kerület és nem a főváros fenntartásában állnak. – Azt sem tudjuk, melyik utca milyen fenntartásban van – mondta felháborodva a neve elhallgatását kérő háziorvos. Ráadásul a szabad orvosválasztás miatt neki nem kizárólag a XI. kerületben, hanem más területen élő páciense is akad. – Számtalanszor előfordul, hogy nincs nálam elég aprópénz, vagy hogy több időt kell eltöltenem a betegnél, mint azt előre gondoltam, s amire visszaérek az autómhoz, már ott vár a „Mikulás-csomag”. Kollégáimmal a helyzet tarthatatlansága miatt többször is írtunk levelet az illetékeseknek, de érdemi intézkedés nem történt, a hivatalok egymásra mutogatnak.
– Megértjük a háziorvosok problémáját, ez a terület valóban szabályozatlan – nyilatkozta lapunknak Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Hozzátette, hogy hamarosan megkezdődik az egyeztetés a szaktárcával az alapellátás helyzetéről, ahol mindenképpen felvetik ezt a problémát is. Éger hangsúlyozta: az érintettek nem kiváltságot szeretnének, de ha jogszabály írja elő számukra, hogy bizonyos esetekben kötelesek a beteghez házhoz menni, s ezt a lakosság is elvárja, akkor biztosítani kell a parkolás lehetőségét.
A probléma az egészségügyi államtitkárság által az ésszerűtlen, ostoba jogszabályok összegyűjtésére és javaslatok megtételére létrehozott internetes oldalon, a www.deregulacio.hu-n is szóba került. Komáromi Zoltán országos szakfelügyelő főorvos (képünkön) az oldalon azt a javaslatot tette, hogy az érintettek kapjanak „szolgálatban levő egészségügyi alapellátásban dolgozó” felirattal díjmentes parkolásra jogosító engedélyt. Az egészségügyi dolgozók valamennyi adata megtalálható a városi-kistérségi ÁNTSZ-ben, erről igazolást is tudnak adni. A mozgáskorlátozottak engedélyéhez használt technológia felhasználásával az okmányiroda adhatná ki a parkolókártyát.
A probléma természetesen nem csak a fővárosban dolgozó háziorvosokat sújtja. Több olyan vidéki város is akad, ahol ugyanezzel a gonddal küzdenek. Vannak azonban ettől eltérő szabályozások is. Egyes helyeken az alapellátásban dolgozóknak az egész városban ingyenes a parkolás, míg máshol csak egyszeri, rendkívül kedvezményes díjat kell kifizetniük, hogy egész évben ingyenesen parkolhassanak autójukkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.