Iraki titkokat ad ki a Wikileaks

Balogh Roland
2010. 10. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Százhúsz fős speciális informatikai osztaggal készül az amerikai védelmi minisztérium a titkosított amerikai katonai dokumentumok publikálásáról ismert Wikileaks honlap legújabb akciójára – közölte helyi idő szerint vasárnap délután Dave Lapan ezredes. A Pentagon szóvivője így reagált arra, hogy a Julian Assange vezette internetes oldalon bejelentették, mintegy félmillió új dokumentumot publikálnak a nemzetközi felhatalmazás nélkül 2003-ban megindított iraki háború akcióiról. Egyelőre nem tudni konkrétumokat, a bejelentés szerint az új adatok megjelenése ma vagy holnap várható. Tegnap a Wikileaks oldalán csak annyi volt olvasható: az oldal karbantartás alatt áll, azaz minden bizonnyal megkezdték az információk feltöltését. Az Egyesült Államok közel-keleti, közép-ázsiai parancsnoksága (CENTCOM) egyébként – megelőzendő a Wikileaks adatait – még vasárnap este letölthető dokumentum formájában feltette az amerikaiakat ért, valamint minden egyéb Irakban történt támadás listáját 2004. és 2007. július 30-a között. A CENTCOM évre lebontott időrendi táblázatain a támadások ideje, típusa, célpontja és helyszíne olvasható.
A Wikileaks legutóbb még júliusban tett fel hasonló jellegű dokumentumokat az afganisztáni háborúval kapcsolatban. Akkor – az addig ismert legnagyobb arányú – mintegy 70 ezer amerikai katonai irat került nyilvánosságra a tálibok elleni hadműveletek 2004 januárja és 2009 decembere közötti időszakából. A mostani ennek többszöröse lesz – állítja a Wikileaks. Noha Robert Gates amerikai védelmi miniszter a szenátus fegyveres erők bizottságának címzett augusztus 16-i levelében azt írta, az afganisztáni dokumentumokban nincsenek a hírszerzésre különösen veszélyes információk, az ügy kapcsán őrizetbe vették Bradley Manninget. A gyanú szerint a most 23 éves, korábban Irakban az amerikai hírszerzés kötelékében szolgáló tizedes volt az, aki eljuttatta a Wikileakshez azt a 2007. július 12-én egy Apache helikopter fedélzeti kamerájával készült videót, ahol amerikai katonák egy tucatnyi fegyveresnek vélt – köztük a Reuters hírügynökség két fotósát – személyt lőnek darabokra, miközben jót nevetnek az eseményen. Állítólag Manninget két bostoni informatika szakos egyetemista arra is megtanította, hogyan alkalmazzon egy olyan programot, amellyel könnyen letölthetők az amerikai hadsereg titkos anyagai. Az iraki érintettsége kapcsán elképzelhető, hogy most is Manning szivárogtatott, bár ő nyár óta előzetesben ül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.