Iránytű

Iránytű rovatunkban hétről hétre a tágabb közélet ügyei iránt érdeklődő olvasóinknak nyújtunk – már csak terjedelmi okokból is önkényes – válogatást azokból a jövő heti programokból, amelyek megítélésünk szerint hozzájárulhatnak jelenünk és közelmúltunk megértéséhez.

Pethő Tibor
2010. 10. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember 25.
Szabadegyetem az életről. A kispesti Jézus szíve plébánia szervezésében a tudomány és az istenhit egységének jegyében működő szabadegyetem utolsó szemeszterének első előadását Az élet megmentése – Krisztus parancsa: „Gyógyítsatok!” Az élet élni akar címmel Telenkó Miklós görög katolikus pap tartja. Előtte 17 órától szentmisét mutatnak be a templomban.
Helyszín: kispesti Jézus szíve templom (1196 Budapest, Áchim András utca 78.).
Időpont: 18 óra

Szeptember 27.
Kávé és külpolitika. Nemzeti fejlesztéspolitika és nemzetpolitika címmel Makkay Lilla osztályvezető tart előadást.
Helyszín: Magyar Külügyi Intézet (1016 Budapest, Bérc utca 13–15.).
Időpont: 10 óra

Lakóhelyünk évezredei. Nem is évezredekben, hanem évmilliókban mérhető az a múlt, amelynek emlékei körbevesznek minket. Pesthidegkút hegyei olyan kőzetekből épülnek fel, amelyek anyaga kétszázmillió éve rakódott le a trópusi tengerek fenekén, ráadásul nem is a mai földrajzi szélességen, hanem tőlünk délre több ezer kilométer távolságban. Nem ártott-e az ember időnként és főleg napjainkban a természeti környezetnek? Mi várható az elkövetkező évtizedekben? A témát Juhász Árpád geológus elemzi földtörténeti előadásában. A belépő ára 500 forint.
Helyszín: Klebelsberg-kultúrkúria (1028 Budapest, Templom utca 2–10.).
Időpont: 18 óra

Beszélgetés a cukorbetegségről. Amit a cukorbetegségről tudni kell címmel Berkes Klára, a Szent Ferenc Kórház belgyógyász-hematológus-diabetológus szakorvosa tart előadást. A témák között szerepel a cukorbetegség korai felismerése, a cukorbetegség kezelése. A helyszínen ingyenes cukorszintmérés is lesz.
Helyszín: Újpesti Polgári Centrum (1042 Budapest, Árpád út 66.).
Időpont: 18 óra

Szeptember 28.
Világjáróklub. Padányi József mérnök alezredes A kőbe zárt félhold – A mostari Öreg híd története 1566-tól napjainkig címmel tart előadást Salgótarjánban.
Helyszín: Balassi Bálint Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet (Salgótarján, Kassai sor 2.).
Időpont: 16.30

Ismerkedés a mai Kínával. Világgazdasági integrálódás és a sebezhetőségi pontok minimalizálása – ez a központi gondolata a mai kínai gazdaságpolitikai filozófiának. Hogyan sikerült jelentős megtorpanások nélkül évi nyolc–tíz százalékos gazdasági növekedést elérnie Kínának az elmúlt harminc évben? Az irányadó közgazdasági elmélet szerint alapvetően az olcsó munkaerőnek, a külföldi működő tőke beáramlásának és a kedvező adózási feltételeknek köszönhetően. Van-e esetleg más oka is e méreteit tekintve példa nélküli gazdasági növekedésnek? Előadásában erre keresi a választ György László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem pénzügyek tanszékének tanársegédje az ELTE Konfuciusz Intézetének Modern Kína-kutatási Központja szervezésében.
Helyszín: ELTE BTK – Kodály terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F magasföldszint).
Időpont: 18 óra

Rokonlátogatóban az Ob partján. Pap Gábor művészettörténész Magyar szemmel a nagyvilágban című sorozatának következő részében Medvetori szertartás a hantiknál (osztjákoknál) címmel tart előadást. A jegyár elővételben felnőtteknek 700, diákoknak 350, a helyszínen 800, illetve 400 forint.
Helyszín: gyermek- és ifjúsági központ (Sopron, Ady Endre út 10.).
Időpont: 18 óra

Cézanne. Ludmann Mihály művészettörténész diavetítéssel illusztrált sorozata Cézanne művészetével ismerteti meg a látogatókat. A belépő 600 forint.
Helyszín: Klebelsberg-kultúrkúria (1028 Budapest, Templom utca 2–10.).
Időpont: 18.30

Szeptember 29.
A közösségi mezőgazdaság. Az URGENCI nemzetközi hálózat képviselői másodszor látogatnak Magyarországra, hogy a közösség által támogatott mezőgazdaság francia példáját, az úgynevezett AMAP-mozgalmat (Szövetség a Kistermelői Mezőgazdaság Fenntartásáért) népszerűsítsék. Az AMAP-ok a termelők és a fogyasztói csoportok közvetlen és állandó kapcsolatán alapuló közösségek, amelyek nemcsak gazdák megélhetését segítik, hanem a fogyasztókat is jó minőségű, helyi élelmiszerekhez juttatják. A Homo sAMAPiens – avagy hogy működik a közösség által támogatott mezőgazdaság? című beszélgetés vendégei a kistermelői szövetségben működő francia Cidamos gazdaság termelői és fogyasztói: a Hertz és a Doumenc házaspár. A beszélgetést Horváth Gergő (Tudatos Vásárlók Egyesülete) vezeti.
Helyszín: Mosolytár galéria és kávézó (Vác, Eszterházy utca 10.).
Időpont: 17 óra

Misszióban a zuluknál. Erlo Stegen, a dél-afrikai Kwasizabantu Misszió vezetője beszél a zuluk között végzett térítőmunkáról.
Helyszín: evangélikus imaterem (1085 Budapest, Üllői út 24.).
Időpont: 18 óra

Szeptember 30.
A brit Munkáspárt kongresszusa után. Több jelölt küzd Gordon Brown lemondása után a Labour Party vezető tisztségéért az e hét végi kongresszuson. A végeredményről, melyről a Magazin lapzártája után értesülhetünk, Gálik Zoltán, a Magyar Külügyi Intézet munkatársa tart előadást.
Helyszín: Magyar Külügyi Intézet (1016 Budapest, Bérc utca 13–15.).
Időpont: 10 óra

Európai nyelvi koktélbár. A Magyarországon működő európai kulturális intézetek (EUNIC Hungary) európai nyelvi koktélbárt rendeznek be a budapesti Gödör Klubban, hogy megünnepeljék Európa nyelvi és kulturális sokszínűségét. Az esemény az Európa Tanács kezdeményezésére indult nyelvek európai napjának (szeptember 26.) hazai ünneplése.
Helyszín: Gödör Klub (1051 Budapest, Erzsébet tér).
Időpont: 15 óra

Emlékezés Kühne Lászlóra. A volt középiskolai tanárra, a turistára, a történelem–földrajz szakos tudósra emlékeznek Miskolcon. Bemutatják a Tanulmányok Miskolcról: Kühne László (1906–1996) – Szóljanak akkor is… című, a szerző hagyatékából lánya, Kühne Katalin szerkesztette kötetet is. A szervezők várják a régi tanítványokat, tisztelőket, mindazokat, akik Miskolc és a Bükk hegység földrajzáról, történelméről, híres személyiségeiről szeretnének többet megtudni.
Helyszín: Kaffka Margit Könyvtár (Miskolc, Park utca 8.).
Időpont: 16.30

Az univerzum anyagai. A körülöttünk lévő földi világ számtalan érdekes anyagból áll. Ha körülnézünk tágabb kozmikus környezetünkben, ugyanolyan típusú atomokat találunk, mint a Földön, de egészen más eloszlásban. Mi a különbség oka? Egyáltalán honnan származnak a világunkat felépítő atomok, és hogy kerültek jelenlegi helyükre? Az utóbbi évtized tudományos meglepetése, hogy ezek az általunk ismert anyagfajták az univerzum össztömegének mindössze négy százalékát teszik ki. Honnan tudjuk ezt? Mi alkotja a többi 96 százalékot, miből áll a titokzatos sötét anyag és a még rejtélyesebb sötét energia? A kérdésről Az atomoktól a csillagokig című programsorozat következő részében Dávid Gyula fizikus tart előadást.
Helyszín: ELTE Természettudományi Kar, Fizikai Intézet (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A).
Időpont: 17 óra

Október 1.
Katyn magyar áldozatai. Vetítéssel egybekötött veszprémi előadást tart a kérdésről Matthaeidesz Konrád újságíró.
Helyszín: „Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékéért” Alapítvány székháza (Veszprém, Mártírok útja 11.).
Időpont: 15 óra

Murányi László országjáró előadóestje. A Magyar Televízió volt főmunkatársa, Murányi László előadóművész jubileumi, ötvenedik előadásán Szeretetversek címmel magyar költők, írók legszebb költeményeit, gondolatait szólaltatja meg Balassi Bálinttól Petőfin, Aranyon, Adyn, Radnótin, Juhász Gyulán, Reményik Sándoron, Gyóni Gézán át Márai Sándorig, Wass Albertig.
Helyszín: Zebegényi Községi Könyvtár (Zebegény, Petőfi tér 6.).
Időpont: 19 óra

Ha van tudomása a rovatba illő előadásról vagy rendezvényről, kérjük, az [email protected] e-mail címen vagy az (1) 476 2173-as telefonszámon ossza meg velünk.
Összeállította: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.