Iránytű

Iránytű rovatunkban hétről hétre a tágabb közélet ügyei iránt érdeklődő olvasóinknak nyújtunk – már csak terjedelmi okokból is önkényes – válogatást azokból a jövő heti programokból, amelyek megítélésünk szerint hozzájárulhatnak jelenünk és közelmúltunk megértéséhez.

Pethő Tibor
2010. 10. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 10.
Bertha Bulcsu-est Vácott. A 75 éve született íróra emlékeznek, bemutatják a Kairosz Kiadó gondozásában megjelent A gyanakvó ember című életrajzi kötetet, majd Bodó Mária beszélget D. Nagy Imre orvos íróval, a kötet szerzőjével.
Helyszín: Katona Lajos Városi Könyvtár (Vác, Budapesti főút 37.).
Időpont: 14 óra

Október 11.
Lajta Béla-kiállítás. A Lajta Béla építő (1873–1920) című kiállítást Budapest Főváros Levéltárában Moravánszky Ákos, a zürichi Eidgenössische Technische Hochschule professzora nyitja meg. A tárlat 2011. február 11-ig látogatható. Az érdeklődők megtekinthetik a Lajta Béla virtuális archívumot is.
Helyszín: Budapest Főváros Levéltára (1139 Budapest, Teve u. 3–5.).
Időpont: 15 óra

Kisebbség, többség. Magyarok Szlovákiában 1918-tól napjainkig. Az előadást tartó Huncik Péter író, pszichiáter szorosan kötődik a történelmi Nógrád megyéhez, ezért talán minden más kutatónál érvényesebben tud szólni azokról az élethelyzetekről, szociológiai jelenségekről, amelyek a határ menti vidéket jellemzik.
Helyszín: Palóc Múzeum (Balassagyarmat, Palóc liget 1.).
Időpont: 17 óra

Október 11–12.
Konferencia a gyulafehérvári székesegyházról. Történészek, építészek, régészek és restaurátorok osztják meg tapasztalataikat a gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyház és érseki palota régészeti, építészettörténeti kutatásáról és helyreállítási munkálatairól azon a szakmai értekezleten, amelyet a Teleki László Alapítvány és a gyulafehérvári római katolikus érsekség szervez. A szakmai értekezlethez kapcsolódva október 12-én 15.30-kor kiállítások nyílnak a Budapesti Történeti Múzeumban Erdély ezeréves püspöksége, valamint A gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyház és érseki palota régészeti kutatása és helyreállítása címmel (Budavári Palota, E épület), amelyeket Jakubinyi György gyulafehérvári érsek nyit meg. A két tárlat a 2011. január 2-ig lesz megtekinthető.
Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár (Budavári Palota, F épület).
Időpont: 9 óra

Október 12.
Drávai revitalizációk a természetvédelem tükrében. Burián Alajos, a Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság osztályvezető-helyettese tart beszámolót a Dráva mentén zajló élőhely-rekonstrukciós munkálatok szerepéről és eredményeiről. A résztvevők olyan módszereket ismerhetnek meg, amelyek természetvédelmi és vízügyi szempontból egyaránt lényegesek, hozzájárulnak a természeti környezet fennmaradásához.
Helyszín: Dráva-kapu bemutatóközpont (Barcs- Drávaszentes, Fő u. 1.).
Időpont: 14.30
Emlékezés Lénárd Ödönre. A piarista szerzetes napjainkban is hat példaadó életével – 19 évet töltött a diktatúrák börtöneiben –, irodalmi értékű verseivel, történelemről írt filozófiai munkájával. Életéről Rászlai Tibor eszmetörténész tart előadást.
Helyszín: Erdélyi Magyarok Egyesülete (1056 Budapest, Molnár utca 5.).
Időpont: 17 óra

Október 13.
Előadás az energiatakarékosságról. Takarékoskodjunk az energiával! Kilojoule-ok és megawattok nyomában címmel Baka György környezetvédelmi szakmérnök és Gaál Zsófia környezetmérnök tart előadást a természeti katasztrófák csökkentésének napja alkalmából. A részvételi szándékot a (74) 529 610-es telefonszámon kell jelezni.
Helyszín: Babits Mihály Művelődési Ház (Szekszárd, Szent István tér 10.).
Időpont: 10 óra

Pannon tudományos nap. Az MTA Pécsi Területi Bizottsága (PAB) és az MTA Veszprémi Területi Bizottsága (VEAB) 2005 óta rendezi meg Pannon tudományos nap című közös konferenciáját, amelynek célja a dunántúli régióban elért legújabb és legérdekesebb tudományos eredmények bemutatása. A hallgatóság és a szervezőbizottság szavazatai alapján legjobbnak ítélt három előadást, valamint a nyertes PhD-munkákat 100-100 ezer forint jutalomban részesítik. Részletek a www.jpte.hu/pab/index.php? ownid=208 oldalon olvashatók.
Helyszín: Pannon Egyetem, nagykanizsai campus (Nagykanizsa, Zrínyi u. 33.).
Időpont: 10 óra

Környezettudatosság a gyakorlatban. Zelenák Adrián és Rakonczay Tamás, a Zoldbolt.hu és a Zoldpolc.hu működtetői előadásukban arra keresik a választ: hogyan lehet környezettudatos termékekkel segíteni a fenntartható életmód terjedését? Mi számít zöldnek és mi nem? Vannak-e „fokozatai” a zöld háztartásnak? Mekkora piaca van hazánkban ezeknek a termékeknek? Lehet-e egyáltalán fenntartható módon élni egy XXI. századi nagyvárosban?
Helyszín: Humusz-ház (1111 Budapest, Saru u. 11.).
Időpont: 18 óra

Emlékezés Széchenyi Istvánra. A Széchenyi Társaság által 1990-ben adományozott oltár felszentelésének huszadik évfordulóján Janusz Julianus érsek, apostoli nuncius mutat be szentmisét a gróf emlékére. A misén Széchenyi István imáit mondják.
Helyszín: Szent Gellért-sziklatemplom (1117 Budapest).
Időpont: 20 óra

Október 14.
Eötvös Loránd kísérletei. Tudósunknak sikerült kimutatnia ingájával 200 milliomod pontossággal a tehetetlen és súlyos tömeg azonosságát. Ez a kísérlet az Einstein-féle általános relativitáselmélet kísérleti alapköve és a magyar kísérleti fizika világhírű eredménye. Skrapits Lajos fizikus A gravitációs kút és az inga: Eötvös Loránd és elődei világhírű kísérletei a pesti tudományegyetemen című előadásában korabeli eszközökkel, illetve kisfilmek segítségével mutatja be Eötvös Loránd kísérleteit.
Helyszín: az ELTE TTK lágymányosi északi tömbje, Eötvös terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/a).
Időpont: 17 óra

Óbudai Sportakadémia. A test is tőke címmel Monspart Sarolta tájfutó világbajnok, az Országos Egészségfejlesztési Intézet osztályvezetője tart előadást.
Helyszín: Csillaghegyi Közösségi Ház (1039 Budapest, Mátyás király út 11–15.).
Időpont: 18 óra

Október 15.
Környezetvédelem és emberjogi küzdelmek. Ecuadori és maszai előadók arról beszélnek a szegénység elleni küzdelem világnapja alkalmából a Gödörben, hogyan védik meg otthonaikat az amazóniai indiánok a nagy olajcégekkel szemben Ecuadorban. Hogyan küzdenek jogaikért és egyenjogúságukért a maszai nők Kenyában?
Helyszín: Gödör kávézó (1051 Budapest, Erzsébet tér).
Időpont: 14.30

Egymásnak ítélve. Cigány identitás a XXI. században címmel Balog Zoltán, a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár nyitja meg a Terror Háza Múzeum új időszaki kiállítását.
Helyszín: Terror Háza Múzeum (1062 Budapest, Andrássy út 60.).
Időpont: 15 óra

Október 15–16.
Jogfosztás – 90 éve. Nemzetközi konferenciát rendez a numerus clausus 90. évfordulóján a holokauszt-emlékközpont. A kétnapos eseményen hazai és külföldi szakemberekre, középiskolai és általános iskolai tanárokra, egyetemi hallgatókra számítanak. A részvétel regisztrációhoz kötött, amelyet az emlékközpont honlapján (www.hdke.hu) lehet megtenni, a határidő október 11.
Helyszín: Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely (1094 Budapest, Páva utca 39.).
Időpont: 8.30

Október 16.
Testkultúra a klebelsbergi kultúrpolitikában. A konferencián felszólal többek között Schmitt Pál köztársasági elnök, Deutsch Tamás EU-képviselő, Lázár János frakcióvezető, Glatz Ferenc akadémikus, Gémesi György polgármester.
Helyszín: a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara, aula (1123 Budapest, Alkotás u. 44.).
Időpont: 10 óra

Ha van tudomása a rovatba illő előadásról vagy rendezvényről, kérjük, az [email protected] e-mail címen vagy az (1) 476 2173-as telefonszámon ossza meg velünk.

Összeállította: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.