Iskola épül a magyar szórványnak

2010. 10. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kemény Zsigmond XIX. századi erdélyi íróról, politikusról elnevezett szórvány-iskolaközpont épül a Kolozsvár közelében fekvő Szamosújváron, a tanintézet alapkövét a hét végén helyezték el a 24 ezer lelkes, 16 százalékban magyarok lakta városban.
Az iskolaalapítási tervet a mezőségi településeken tizenegy éve szórványoktatási programot végrehajtó válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány és a szamosújvári Téka Alapítvány dolgozta ki, a két szervezetnek köszönhetően az elmúlt több mint egy évtized alatt 300 gyerek tanulhatott magyarul.
Az alapítvány szakértői szerint a már működő szórványkollégiumok csak akkor tudják betölteni szerepüket a jövőben, a szórványoktatás csak akkor lehet eredményes, ha létrejön egy önálló oktatási intézményből és kollégiumból álló iskolaközpont is.
Erre a célra a szamosújvári önkormányzat már kiutalt egy 8000 négyzetméteres belvárosi telket, a magyar állam pedig nemrég – a nemzeti jelentőségű intézmények és programok keretében – 40 millió forintos támogatást ítélt meg az intézménynek.
A szintén Kolozs megyei Tordán rendezett hét végi szórványkonferencia résztvevői és előadói részéről egyébként elhangzott: az erdélyi szórványközösségek megmaradása tekintetében létfontosságú az erős, önálló magyar tanintézetek, kulturális, közösségi központok létrehozása és működtetése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.