Isztambulban a Magányos cédrus

Csontváry Kosztka Tivadar harminckilenc festményéből nyílt kiállítást tegnap este Törökországban, az isztambuli Pera Múzeumban. A verniszázson Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár mondott beszédet.

Tölgyesi Gábor
2010. 10. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pera már a XIX. századtól az európai követségek kedvelt isztambuli városnegyede volt, egyfajta szimbóluma Törökország nyugati kötődésének. Az itt található Pera Múzeum öt éve nyitotta meg kapuit, nem messze a Boszporusztól a keleti és nyugati kultúra közötti híd szerepét kívánja betölteni. E célt szolgálja Csontváry Kosztka Tivadar életműve javának a bemutatása is, a kiállítást tegnap este Szőcs Géza nyitotta meg.
A kultúráért felelős államtitkár beszédében felidézte, mi jellemzi a XXI. században a török–magyar kulturális együttműködést. Kocaeli város vezetése 2005 őszén vetette fel egy Thököly-emlékház létrehozásának gondolatát, a 2008 novemberében megnyílt kiállítással Thököly Imréről és Zrínyi Ilonáról, száműzetésük helyszínéről, az egykori Nikomédiáról emlékezhettek meg törökök és magyarok. Az emlékhely átadását a rodostói Rákóczi Emlékház és az osmaniyei Bartók Béla Múzeum és Emlékkiállítás megnyitása követte 2010 februárjában, míg májusban Pécs a kulturális főváros rendezvényein belül tematikus hónapot szentelt a török kultúrának.
Két héttel ezelőtt nyílt tárlat Nahit Kabakci gazdag műgyűjteményéből Pécsett, amely a XX. századi török képzőművészet legjobbjait mutatja be. Tegnaptól pedig a pécsi Janus Pannonius Múzeum, a szolnoki Damjanich János Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből 39 alkotás látható december 12-ig Csontváry Kosztka Tivadar életművéből, középpontban az 1908-ban készült Magányos cédrussal.
Legutóbb több mint tizenöt évvel ezelőtt volt rá példa, hogy enynyi Csontváry-képet egyszerre állítsanak ki külföldön. A törökök a tárlat kapcsán katalógust is készítenek, így maradandó nyoma is marad a képek vendégszereplésének. Isztambulban egyébként december közepéig lesznek láthatók Csontváry Kosztka Tivadar képei. Bár megállapodás még nem történt, a baranyai múzeum a németországi Ruhr-vidék városainak is felajánlaná a kollekciót, így könynyen lehet, hogy a jövőben más kulturális fővárosba is eljutnak az alkotások.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.