ITD Hungary: Matolcsyék nem utalnak

Hiába várja május óta az alapvető működéshez szükséges pénz átutalását a Matolcsy György által vezetett Nemzetgazdasági Minisztériumtól a tárca szakmai felügyelete alatt működő Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség, közismert nevén az ITD Hungary.

Munkatársunktól
2010. 10. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénzszűke miatt az intézmény programjai megakadtak, a havi fizetéseket csak kölcsönből tudják átutalni a munkatársaknak. A több száz millió forintos hitelt a talpon maradáshoz vették fel a Magyar Fejlesztési Banktól. A pénz csak e hónap végéig tart ki, utána nem tudni, miből működik majd az ügynökség.
Márton Péter, az ITD vezérigazgató-helyettese lapunknak kifejtette: a napi pénzügyi problémák hosszú távon károkat okozhatnak a hazai vállalkozások külpiaci jelenlétének megerősítésében és a kereskedelmi kapcsolatok élénkítésében, elakadnak a külföldi befektetők idecsalogatására szolgáló programok. Veszélybe került például a Kína-program is, amelyben október végétől két héten át népszerűsítették volna odakint a hazai vállalkozásokat. A nemzetgazdasági tárca korábbi terveiben az szerepelt, hogy az ITD-t összevonják az Agrármarketing Centrummal, illetve a Magyar Turizmus Zrt.-vel, ám ez nem teljesült. Márton Péter leszögezte: feladataikra koncentrálnak, s ha a jelenlegi problémák nyugvópontra jutnak, végigviszik a befektetésösztönző programokat.
Részletek a 11. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.