Ítélet a bűntett évfordulóján?

<p>A terheltnél tartott házkutatáskor kerültek elő a két éve elkövetett kiskunlacházi gyilkosság áldozatának személyes tárgyai, a bizonyítékokról készült filmet tegnap mutatták be a bíróságon. A vádlott, P. József perében a bűncselekmény évfordulóján hirdethetnek ítéletet.</p>

Csibra Tibor
2010. 10. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vádlott lakásán tartott rendőrségi szemle filmfelvételének megtekintésével folytatódott tegnap a két évvel ezelőtti kiskunlacházi gyilkosság büntetőpere a Pest Megyei Bíróságon. A nagy port felvert és komoly indulatokat kiváltó ügy bizonyítása a végéhez közeledik, úgy tudjuk, Szalay Csaba tanácsa november végén, a bűncselekmény évfordulója környékén hirdeti ki elsőfokú ítéletét. A terhelt, P. József tagadja az ellene felhozott vádakat, és vallomást sem tett az áprilisban kezdődött perben. A többnyire egykedvű férfi ugyanakkor a védekezésre sem tett különösebb erőfeszítéseket eddig, a tanúkkal, szakértőkkel nem szállt vitába.
Emlékezetes, az áldozatot, a 14 éves H. Nórát 2008. november 22-én ölték meg Kiskunlacházán. A lány egyedül tartott hazafelé egy iskolai mulatságról, halála előtt gyilkosa összeverte, és megerőszakolta. H. Nóra holttestére egy kiserdőben találtak rá. A forró nyomon kezdett nyomozás először fiatal cigány férfiakra terelte a gyanút, akik vállalták a poligráfos vizsgálatot is, de ez a szál tévesnek bizonyult. Később felvetődött, magányos őrült lehetett az elkövető, aki akár messziről is érkezhetett. P. Józsefet tavaly júniusban vették őrizetbe, a vádlott a gyilkosság helyszínéhez közel, egyedül lakott egy családi házban. H. Nóra testén és ruháján testváladékokat és fanszőrzetet találtak a helyszínelők, a DNS-tesztek kimutatták, hogy azok bizonyosan P. Józseftől származnak. A tegnap levetített film a terhelt lakásában készült, ahol a nyomozók egy porszívóba rejtve találtak rá H. Nóra táskájára, benne okmányaival, ékszereivel, telefonjával.
A vádlott elfogása után a nyomozóknak elismerte, hogy találkozott az utcán az áldozattal, és azt is, hogy intim viszonyba kerültek. Állítása szerint H. Nóra önként létesített vele szexuális kapcsolatot, és a lány élt, amikor otthagyta a helyszínen. A bíróság kérdésére, hogy miért vitte magával az áldozat holmiját, azt mondta, zavarában tette. A rendőrség presztízskérdésnek tekintette a gyilkos elfogását, az először több ezer lehetséges elkövető körét szívós munkával szűkítették le. P. József büntetlen előéletű, szülei meghaltak, a 26 éves fiatalember napjait munkahelyén és a kocsmában töltötte, így ismerősei sem tudtak róla semmi különöset mondani. A férfi enyhe fokú személyiségzavarban szenved, de a szakemberek szerint tisztában volt cselekménye súlyával. Erre utal az is, hogy a gyilkosság után magával vitte és elrejtette az áldozat holmiját. Igazságügyi szakértők a tárgyalásokon cáfolták P. József verzióját: H. Nóra sérülései arra utalnak, hogy támadója a nemi erőszak előtt leütötte, hosszasan fojtogatta, s a lánynak ezért nem maradt ereje a védekezésre.
Az ügyészség aljas indokból elkövetett emberöléssel, erőszakos nemi közösüléssel és kifosztással vádolja P. Józsefet, akire akár életfogytig tartó szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.