Izlandon bíróság elé áll az exkormányfő

Geir Haarde volt izlandi kormányfőnek bíróság előtt kell felelnie a vétkes mulasztás vádjára az ország pénzügyi rendszerének 2008-as összeomlásával kapcsolatban – így döntött tegnap a szigetország parlamentje. Ő az első a világ vezetői közül, akinek ilyen váddal kell szembenéznie.<br />

Hírösszefoglaló
2010. 10. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izlandi kormány megoszlott az ügyben. Jóhanna Sigurdardóttir szociáldemokrata miniszterelnök az ellen szavazott, hogy bíróság elé állítsák konzervatív elődjét, a kormány második legbefolyásosabb tagja, a zöldpárti Steingrímur Sigfússon pénzügyminiszter viszont támogatta a javaslatot. Az előző kabinet három másik tagjáról (a külügyminiszterről, a pénzügyminiszterről és a kereskedelmi miniszterről) is szavaztak, de őket végül nem vonják jogilag felelősségre. Haarde 2009 januárjában, betegség miatt mondott le tisztségéről, pár hónappal a pénzügyi vihar után, amely tönkretette a sziget bankjait.
A tegnapi határozat eredményeként a szigetországban először ül majd össze a Landsdomur, az a különleges bíróság, amelyet még 1905-ben hoztak létre Izlandon a bűncselekményekkel vádolt miniszterek fölötti ítélkezésre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.