Izraeli vitorlás akadt fenn a blokádon

Hírösszefoglaló
2010. 10. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli hadiflotta kedden feltartóztatta azt a vitorlást, amely hét zsidó pacifistával – köztük egy 82 éves holokauszttúlélővel – és két újságíróval a fedélzetén érkezett a Gázai övezet partjaihoz, hogy Ciprusról indulva jelképesen megtörje a Hamász uralta palesztin terület izraeli blokádját. Izraeli illetékesek szerint az Irene nevű vitorlás irányítását a katonáknak ellenállás nélkül sikerült átvenniük a Gázai övezet területi vizeinek határán, miután a pacifisták nem engedelmeskedtek a felszólításuknak, hogy változtassanak útirányt.
Mint a segélyhajó legénységének egyik tagja, Jonatan Sapira volt izraeli katonatiszt a francia hírügynökségnek és az al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak elmondta, az izraeli parti őrség négy hajója fogta őket közre 39 kilométerre a gázai partoktól.
Közben a palesztinok megerősítették a béketárgyalások folytatásához részükről mindenképpen szükséges feltételeiket. Mahmúd Abbász palesztin elnök tegnap a Europe 1 francia kereskedelmi rádiónak azt nyilatkozta, hogy Izraelnek mindaddig fenn kell tartania a ciszjordániai zsidó telepek bővítésének tilalmát, amíg a béketárgyalások tartanak. Abbász tárgyalódelegációjának egy tagja azt mondta: „A Palesztin Hatóság nem köt ebben a kérdésben kompromisszumot”. Abbász szerint Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek „meg kell értenie, hogy a béke fontosabb, mint a telepek építése”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.