Jelenlegi formájában népszerűtlen Belgium

Munkatársunktól
2010. 10. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belgium lakosságának 12 százaléka támogatja az ország két – vagy több – részre szakadását, derült ki egy most közzétett közvélemény-kutatásból. A La Libre Belgique brüsszeli francia nyelvű lap szerint a belga egységet a lakosság 40 százaléka támogatná, s 32 százalék azok aránya, akik a két közösség – vallonok és flamandok – jogosítványait tovább növelné. A két nemzet között különbségek vannak sok téren, de abban nagyjából megegyeznek, hogy senki sem szeretné, ha a jelenlegi formában működne tovább Belgium. A két csoportból mindössze 8-8 százalék támogatná a status quo fenntartását. Az egység újrateremtését (azaz a két közösség jogosítványainak visszavételét) elképzelhetetlennek tartják a politológusok, ám a szétszakadásra van esély. Nagy kérdés, hogy mi lenne akkor Vallónia, Flandria és Brüsszel sorsa. Flandria inkább független államokat akar (27 százalék), vagy Brüszszelt megtartani (26 százalék), de a válaszadók negyedének fogalma sem volt, mit szeretne csinálni. A szakadásra jobban felkészült vallonok 53 százaléka szeretne egy független, de Brüsszelt megtartó Vallóniát. Huszonegy százalék egyesülne Franciaországgal. A brüsszeliek maguk vagy szabad várossá alakulnak, vagy valamelyik közösséget választják (inkább a vallonokat). Belgiumban április óta nem sikerült kormányt alakítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.