Jönnek a vadászpálinkák?

KÓSTOLÓ

Varga Klára
2010. 10. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezúttal a szőlő- és törkölypálinka-divat jegyében zajlik a pálinka- és kolbászfesztivál a budai Várnegyedben, ami a kiállító házak kínálatából is megfejthető, de abból is, hogy jelen lesz az év pálinkáját (Irsai Olivér szőlőpálinka) főző Brill pálinkaház, a villányi pálinkások s az olasz grappák lesznek a fesztivál idei vendégei.
A pálinkák gyümölcsdivatját az elmúlt években talán inkább azok diktálták, akik azelőtt nem voltak pálinkaivók, de a meggyek, az illatos málna- és szamócapálinkák – például a Bestillo parádés málnapálinkája –, most pedig a behízelgő muskotályos illatú Irsai Olivérek őket is jobb belátásra bírták. Ha jósolni kellene, hogyan folytatódik a magyar pálinkatörténelem, azt mondanám, a törkölyök mint szívgyógyszerek most már népszerűek maradnak, de könnyen előretörhetnek az eperfa hordós érlelésű, az ír whiskey színét, ízét némiképp idéző, kerekded gyümölcsízű, mégis markáns, testes pálinkák (Matheus), s aztán a vadászpálinkák, mint a berkenye, a vadbodza (Árpád vadászpálinka, Gyulai pálinkamanufaktúra) vagy a vadkörte (Márton és lányai). És az elmaradhatatlan, hol fanyar-kesernyés, máskor gyermekkori kertet idézően édes-savanykás birsek. Talán mert sokan teszik le a whiskys, vodkás, gines poharat a tulipános pálinkáspohárért, a magyar gyümölcsök szépséges zamatáért.
Tudjuk persze, hogy most a fesztiválon a Rézangyal mézes pálinkákkal „támad”, amiben az a jó, hogy talán sikerül hátrálásra bírnia bizonyos aromás és nem gyümölcsből készült szeszes italokat, de hát ami igazán pálinka, az nem a konty alá való, vagyis nem a mézes.
Hogy miképp válnak be a fenti tippek, arról vasárnap estig a Budapest Bár, a Colorstar vagy a Váradi Roma Café muzsikáját hallgatva meggyőződhet bárki, s arról is, mit tudnak vajon a feltörekvő pálinkaházak főzőmesterei. Mit rejtenek az Ördögi pálinkák mélyfekete üvegei, érdemes-e még egyáltalán nívós terméknek ügyetlen fantázianevet adni, milyenek a Kecskeméti Pajor pálinkák vagy a Csalló itókái?
S aztán ott vannak a kolbászfélék a Csabai Kolbászház, a Gastro Hungarorum, a Kézműves Magyar Ízek, a Lukullusz, a Pick Szeged és a Surányhús előadásában. Ki bátorító, étvágycsináló pálinkakortyokkal ágyaz meg a fűszeres falatoknak, más inkább utánuk önt egy szép, alig kesernyés szilvát (Panyolai Szilvórium), egy másik szilvát a Gustótól vagy akár a 895 Hunnium zöldes, fanyarkás ízű ribiszkepálinkáját.
Aki becsülettel kóstol a várban, az többé nem iszik meg bármiféle löttyöt. És ez már valami.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.