Ezúttal a szőlő- és törkölypálinka-divat jegyében zajlik a pálinka- és kolbászfesztivál a budai Várnegyedben, ami a kiállító házak kínálatából is megfejthető, de abból is, hogy jelen lesz az év pálinkáját (Irsai Olivér szőlőpálinka) főző Brill pálinkaház, a villányi pálinkások s az olasz grappák lesznek a fesztivál idei vendégei.
A pálinkák gyümölcsdivatját az elmúlt években talán inkább azok diktálták, akik azelőtt nem voltak pálinkaivók, de a meggyek, az illatos málna- és szamócapálinkák – például a Bestillo parádés málnapálinkája –, most pedig a behízelgő muskotályos illatú Irsai Olivérek őket is jobb belátásra bírták. Ha jósolni kellene, hogyan folytatódik a magyar pálinkatörténelem, azt mondanám, a törkölyök mint szívgyógyszerek most már népszerűek maradnak, de könnyen előretörhetnek az eperfa hordós érlelésű, az ír whiskey színét, ízét némiképp idéző, kerekded gyümölcsízű, mégis markáns, testes pálinkák (Matheus), s aztán a vadászpálinkák, mint a berkenye, a vadbodza (Árpád vadászpálinka, Gyulai pálinkamanufaktúra) vagy a vadkörte (Márton és lányai). És az elmaradhatatlan, hol fanyar-kesernyés, máskor gyermekkori kertet idézően édes-savanykás birsek. Talán mert sokan teszik le a whiskys, vodkás, gines poharat a tulipános pálinkáspohárért, a magyar gyümölcsök szépséges zamatáért.
Tudjuk persze, hogy most a fesztiválon a Rézangyal mézes pálinkákkal „támad”, amiben az a jó, hogy talán sikerül hátrálásra bírnia bizonyos aromás és nem gyümölcsből készült szeszes italokat, de hát ami igazán pálinka, az nem a konty alá való, vagyis nem a mézes.
Hogy miképp válnak be a fenti tippek, arról vasárnap estig a Budapest Bár, a Colorstar vagy a Váradi Roma Café muzsikáját hallgatva meggyőződhet bárki, s arról is, mit tudnak vajon a feltörekvő pálinkaházak főzőmesterei. Mit rejtenek az Ördögi pálinkák mélyfekete üvegei, érdemes-e még egyáltalán nívós terméknek ügyetlen fantázianevet adni, milyenek a Kecskeméti Pajor pálinkák vagy a Csalló itókái?
S aztán ott vannak a kolbászfélék a Csabai Kolbászház, a Gastro Hungarorum, a Kézműves Magyar Ízek, a Lukullusz, a Pick Szeged és a Surányhús előadásában. Ki bátorító, étvágycsináló pálinkakortyokkal ágyaz meg a fűszeres falatoknak, más inkább utánuk önt egy szép, alig kesernyés szilvát (Panyolai Szilvórium), egy másik szilvát a Gustótól vagy akár a 895 Hunnium zöldes, fanyarkás ízű ribiszkepálinkáját.
Aki becsülettel kóstol a várban, az többé nem iszik meg bármiféle löttyöt. És ez már valami.

Orbán Viktor: A kamatstopot év végéig meghosszabbítjuk