Kampány, csak a régebbi autóknak

Nem változtathatják meg év közben a biztosítók a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások díjait, és önrészt sem kérhetnek az autósoktól – áll a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének tegnap kibocsátott körlevelében.

Csécsi László
2010. 10. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A díjváltoztatás tilalma alól az jelenti az egyetlen kivételt, ha az autó tulajdonosának bonus-malus besorolása év közben megváltozik. Ez esetben ugyanis az új kategóriának megfelelő összeget számlázhatja ki a biztosító. A társaságok akkor sem módosíthatják a díjakat, ha a gépkocsi tulajdonosának helyzete megváltozik. Például ha valaki vidékről a fővárosba jelentkezik át, a biztosítással járó kiadás nem emelkedik a következő forduló előtt. Igaz, azoké sem csökken, akik kiköltöznek a városból.
A társaságoknak e hónap végéig kell közzétenniük a jövő évre vonatkozó díjaikat. Ekkor kezdődik a kampány, ugyanakkor az ügyfelek december elsejétől mondhatják fel a régi szerződéseiket. Az újakat december 31-ig kell megkötniük az autósoknak. E határidők alól csupán az idén vásárolt autók jelentenek kivételt. Egy 2010. május 5-én vásárolt gépjárművel például legközelebb a következő év május 5-től lehet új biztosítóhoz szerződni. Ebben az esetben a tulajdonosra 2011-ben is a 2010. október végén meghirdetett tarifák vonatkoznak majd.
A társaságoknak egyébként nem csupán az áraikat kell nyilvánosságra hozniuk, hanem a díj nagyságát befolyásoló összes tényezőre fel kell hívniuk a figyelmet. A pénzügyi felügyelet célja az, hogy a forgalmi engedélyből és a meghirdetett tarifából az autósok ki tudják számolni a kötelező biztosítás díját. A társaságoknak azt is jelezniük kell, ha az új ügyfeleiknek alacsonyabb árat kínálnak, mint a meglévőknek. A Biztosítás.hu szakértői szerint ez azt eredményezheti, hogy a biztosítójuknál maradó autósokra is az alacsonyabb árak vonatkoznak majd.
Fontos változás továbbá, hogy ezentúl nem a gépkocsik hengerűrtartalma, hanem a teljesítménye alapján határozzák meg a díjakat. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szakemberei szerint ez a módosítás abban az esetben jelenthet gondot, ha az autó forgalmi igazolványát rosszul töltötték ki. Ez egyébként viszonylag gyakran előfordul. A felügyelet szakemberei már olyan esettel is találkoztak, amikor a forgalmi teljesítmény rubrikájában nulla kilowatt (kW) szerepelt, sőt az is megtörtént, hogy egy átlagos gépkocsi a forgalmi szerint 999 kW-os teljesítménnyel bírt.
A késve fizetők szerződéseinek felbontása sem mehet úgy, mint eddig: a biztosítók ezentúl hatvannapos késedelem után mondhatják fel a szerződést. Vagyis abban az esetben, ha a tulajdonosnak augusztus elsején kellene rendeznie a tartozását, de ő ezt nem teszi meg, a szerződés szeptember 30-án válik semmissé. Időközben a biztosítónak figyelmeztetnie kell az autó tulajdonosát az elmaradásra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.