Katonai ügyészségen az UD-ügy?

Swendt Pál
2010. 10. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan a Budapesti Katonai Ügyészségre (BKÜ) kerül az a feljelentés, amelyet Demeter Ervin fideszes politikus a Legfőbb Ügyészségen tett az UD Zrt. ellen az előző ciklusban a polgári elhárításnál elrendelt, szerinte bűncselekményeket megvalósító titkosszolgálati műveletek ügyében – tudta meg lapunk. Vádhatósági forrásokból úgy értesültünk: a leírtak alapján a katonai ügyészség hatáskörébe tartozik a dokumentum elbírálása, amelyben Demeter azt is megfogalmazta, az általa vezetett nemzetbiztonsági ellenőrzési albizottság vizsgálata szerint az UD elleni törvénysértő művelet végén a hamis vád bűncselekménye is felmerült. Magyarázatuk szerint az utóbbi kitétel is vonatkozik Laborc Sándorra, a Gyurcsány-kormány idején a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának kinevezett tábornokra, aki a biztonsági cég elleni titkos adatgyűjtés után a később alaptalannak bizonyuló feljelentésében elkövetőként nevesítette a zrt. vezetőit. Demeter Ervin jogosulatlan titkos információgyűjtés, hivatali visszaélés, számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény, visszaélés személyes adattal, magántitok jogosulatlan megismerése és hamis vád gyanújával fordult a Legfőbb Ügyészséghez, ahonnan a feljelentést a katonai nyomozó hatósághoz továbbíthatják. A BKÜ elrendeli vagy elutasítja a nyomozást, illetve feljelentéskiegészítésben vizsgálhatja, felmerül-e a hatáskörébe tartozó bűncselekmény gyanúja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.