Kedden kezdik a chilei mentést

Már kedden elkezdhetik a felszínre hozni a chilei San José arany- és rézbányájának foglyait, akik omlás miatt több mint két hónapja rekedtek a mélyben – jelentette be az egészségügyi miniszter. Ma elérhet a mentő alagutat készítő fúró a segítségre váró harminchárom emberhez.

MN-összeállítás
2010. 10. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha nem kell fúrófejet cserélni, a chilei San José arany- és rézbányájában ma elérheti a mentő alagutat készítő fúró azt a szintet, ahol harminchárom bányász több mint két hónapja vár a szabadulásra – adta hírül a CNN. Jaime Manalich egészségügyi miniszter tegnap bejelentette: várhatóan már kedden elkezdhetik a munkások kimentését. Mielőtt azonban a hétszáz méteres mélységben várakozókat felhozzák, el kell távolítani a lejárattól a fúrókat, darut kell felállítani, és csatlakoztatni kell hozzá az acélhálóval borított mentőkabint, amelyben egyenként juttatják felszínre a lentlévőket.
A bányászok közben a szabadságra készülnek. Kimenekítésük sorrendje már nagyjából eldőlt, a távirati iroda beszámolója szerint a szakemberek két hónapja tanulmányozzák egészségi állapotukat és jellemüket, hogy megállapíthassák, ki jöhet fel elsőként és ki marad utoljára. Még mielőtt azonban elkezdődik a bányászok felhozatala a csaknem hétszáz méteres mélységből, orvosok és mentési szakemberek ereszkednek le hozzájuk.
Az elsőnek olyan bányásznak kell lennie, aki tudja kezelni azt a félelmet, amivel az ember a szűk aknában való haladáskor szembesül. A kiválasztottnak képesnek kell lenni arra is, hogy később elmagyarázza társainak, hogy miképpen lehetnek úrrá ezen a gondon. Renato Navarro, a chilei haditengerészet tengeralattjáróinak parancsnoka elmondta, hogy elsőként a feladatra legalkalmasabb embert hozzák fel. A parancsnok nem kívánta közölni a javasolt sorrendet, mert az változhat, ha valamelyik bányász megbetegedne.
Jelenleg fizikailag a legjobb állapotban Edison Pena bányász van, aki naponta tíz kilométert fut lent a tárna mélyén. A sorban egy cukorbetegségben szenvedő, majd egy magas vérnyomású bányász következne. Őket az idősebbek követnék. Végül a legjobb fizikai és lelki állapotban lévőket juttatják a felszínre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.