Keresztény értékeket közvetítenek

Bodacz Balázs
2010. 10. 31. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Holnap, október 23-án kezdi meg működését az első olyan közéleti portál, amely nem elsősorban tematikájában, hanem értékrendjében tükrözi majd a keresztény értékeket. Az oldal főszerkesztője, Balavány György (aki évekig a Magyar Nemzet publicistájaként dolgozott) arról beszélt: a Mindennapi.hu célja, hogy ne befelé forduló, csak kevesek számára érthető és elfogadható módon közvetítse a keresztény értékeket, hanem az, hogy a profeszszionális szakmai teljesítményen, illetve a honlap tartalmán keresztül a szélesebb közvéleményt is megismertesse azokkal.
A koncepció kiindulópontja, hogy alapvetően közéleti portálként kell működnie a Mindennapi.hu-nak. Az oldalon megtalálhatók lesznek politikai és gazdasági témájú írások is. Ugyanakkor – mondta a főszerkesztő – nem lesz a mai értelemben megszokott politikai irányultság: kizárólag a hittel vállalt értékrend lesz a mérce, nem a pártpolitikai elkötelezettség. Balavány György szerint ugyanis a végéhez közeledik az a szembenállás, amely egyfajta harci reflexek nyomán kitermelte az „aki nincs velünk, az ellenünk van” logikát. – Az úgynevezett liberális és baloldalon is vannak olyanok, akik a keresztény értékeket magukénak vallják – állítja a portál vezetője, hozzátéve: a szerzők között vannak olyanok is, akik a HVG vagy éppen az Index szerkesztőségében dolgoznak. A szerzők több felekezetet is képviselnek, ilyen irányú megkötés nincs. Egy szűrő azért van: olyan vallási csoportosulások, botrányos kisegyházak nem férnek bele a lap értékrendjébe, amelyek teológiailag vagy gyakorlatukban, esetleg politikai kompromittálódottságuk miatt távol állnak a bibliai tanítástól.
Az oldal állandó bloggerei között megtaláljuk Böjte Csaba ferences szerzetest, Balog Zoltán országgyűlési képviselőt, református teológust, Süveges Gergő televíziós műsorvezetőt, Szabados Ádámot, a veszprémi Evangéliumi Keresztény Gyülekezet lelkipásztorát és Szenczy Sándor baptista lelkipásztort, valamint Visky András írót. A honlap mögött az Élő Szó Az Igazságos Társadalomért Alapítvány áll, amelyet Galambos László informatikai vállalkozó hozott létre. Az ő anyagi támogatása alapozza meg az első kétéves működést, ezen idő alatt az orgánum – a remények szerint – saját lábra tud állni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.