Kész a vádirat Budaházyék ellen

Vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség a Hunnia Mozgalom tagjai ellen. Keresztes Imre főügyész közlése szerint a terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmény miatt a Budaházy György és tizenhat társa ellen folyamatban lévő büntetőügyben az ügyészség már továbbította a 24 ezer oldalnyi nyomozati iratot a Fővárosi Bíróságnak.<br />

Vona Adrienn
2010. 10. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vádirat szerint Budaházy György 2007 elején egy több személyből álló, Hunnia Mozgalomnak nevezett csoportot hozott létre és vezetett abból a célból, hogy országgyűlési képviselők elleni támadásokkal befolyásolják a parlamenti döntéseket. A mozgalom tagjai Budaházy György utasítására 2007. december 13. és 16. között hajtották végre Hiller István MSZP-s politikus és az SZDSZ egykori elnöke, Kóka János ingatlanai ellen fegyveres, illetve Molotov-koktélos támadásokat is. A csapat a dokumentumok alapján 2008. február 8-ra virradó éjszaka Cegléden, Dunaújvárosban, Rácalmáson, Gödön, Kunhegyesen és Sarudon hajtott végre országgyűlési képviselők ingatlanai ellen Molotov-koktélos támadásokat. A Hunnia Mozgalom tagjai ezekkel az akciókkal az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény parlament általi elfogadását akarták befolyásolni.
Tavaly április 8-án egy miskolci, egy szigetvári, illetve egy Adonyban lakó képviselő házánál kívánt a csoport futball-labdába rejtett pokolgépeket elhelyezni, de a rendőrség lecsapott a Hunnia Mozgalom négy tagjára.
*
A főügyészség Budaházy Györgyöt terrorcselekmény bűntettével, továbbá aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés bűntettével mint felbujtót vádolja. Budaházy társait ugyancsak terrorcselekmény bűntette, illetve a Csintalan Sándor Hír TV-s műsorvezető sérelmére elkövetett bántalmazás miatt aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés bűntette és kifosztás bűntettével vádolja.
Az ügy tizenhét gyanúsítottja közül jelenleg Budaházy György, S. József és Sz. Endre van előzetes letartóztatásban. Az ügyészség vádiratában kezdeményezte a kényszerintézkedések fenntartását is. Lapunk úgy tudja, hogy a nyomozó hatóság az ügyben számos terhelő tanúvallomást gyűjtött össze. Az ügyészség munkáját állítólag megkönnyítette a Benkő György százhalombattai vállalkozó által készített hanganyag is, de a Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a titkosszolgálat is begyűjtött bizonyos beszélgetéseket.
Emlékezetes: az áprilisi választások előtt nagy port kavart az a stúdióminőségű hanganyag, amelyet a százhalombattai férfi hozott nyilvánosságra. Benkő a Magyar Nemzetnek azt mondta, több hónapig telefonjával rögzítette azon beszélgetéseket, amelyeket ismerősével, S. Józseffel, a Hunnia Mozgalom tagjával folytatott. A hanganyagon ez hallható: „Mi vagyunk a Magyarok Nyilai. Mi vertük meg a Csintalant, mi dobáltunk Molotovot a képviselőkre, mi robbantottunk a Szilvásynál, én lőttem a Hiller házára, mit akarsz még?”
A büntetőügyben nyomravezetői díjat is kitűztek, de ennek sorsáról egyelőre nincs információ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.