Készen állnak az új házak tervei

Elkészültek a vörösiszapömlés károsultjainak szánt házak tervei – jelentette be tegnap a katasztrófavédelmi kormánybiztos. Az ajkai zagytározó állapotában nem várható romlás a kormányszóvivő bejelentése szerint, a térségben a szálló por koncentrációja pedig nem haladja meg az egészségügyi határértéket.

2010. 10. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormánymegrendelésre készült tervek alapján épülő új házakba azok a károsultak költözhetnek, akik korábban úgy nyilatkoztak, továbbra is Kolontáron, illetve Devecserben szeretnének élni. Bakondi György tegnap bejelentette, a települések kármentesítése jól halad. A katasztrófavédelmi biztos arról adott tájékoztatást, a kolontáriak háromnegyede és a devecseriek hatvan százaléka döntött a maradás mellett. A kabinet várhatóan a jövő heti ülésén dönt az új lakóparkok építésének finanszírozásáról, az építkezés pedig időjárástól függően ezután kezdődhet. Kolontár leginkább károsodott területén egy emlékhely, míg Devecser iszappal elárasztott környékén emlékpark létrehozását tervezi a kormány.
– Nem várható romlás az ajkai zagytározó állapotában, a napokban nem keletkeztek újabb repedések, és a katasztrófa sújtotta térségben a szálló por koncentrációja sem haladja meg az egészségügyi határértéket – közölte Nagy Anna tegnap Devecserben. A kormányszóvivő elmondta, a tározó sérüléseit folyamatosan ellenőrzik, annak mozgása megállt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) úgy foglalt állást, jelenleg biztonságos az ivóvíz az iszappal elöntött falvakban, de a megfigyelést folytatni kell – ahogy a levegőét, a talajét és az élelmiszerekét is az esetleges nehézfém-szenynyezettség miatt.
Kiderült, eddig 374 lakos tért vissza Kolontárra, 191-en nyilatkoztak úgy, hogy más településen élnének. A tervek szerint vasárnapig eltakarítják Devecserből az iszapot. A szennyezett utcák házai elől elbontották a kerítéseket, az udvarokat gipsszel szórták fel, a mélyebben fekvő területeken azonban még méteres magasságban áll az iszap. Kolontáron tegnap elkészült az új vasúti pálya. A használhatatlanná vált szakaszon a közlekedés indításáról a védelmi bizottság dönt. Ismeretes, a tragédia során az Ajka és Devecser közötti pályaszakasz vált használhatatlanná. A vasúti pálya mellé védőgátat építenek majd, hogy egy esetleges újabb iszapömléstől megóvhassák a síneket.
Mivel az esős idő újra veszélyezteti a folyókat, fel kell készülni a Marcalon a védekezésre, hogy a folyókba újra beszivárgó vörösiszap ne szennyezhesse a Dunát. Mint arról korábban beszámoltunk, az iszapkatasztrófa miatt teljesen kipusztult az ajkai térségben folyó Torna-patak és a Marcal élővilága. A szennyeződés eljutott a Duna főágába is. A kétnapos esőzés miatt a tározóból és a mezőgazdasági területekről újra szivárogni kezdett a szennyeződés a patakba.
Hende Csaba honvédelmi miniszter tegnap a katasztrófa sújtotta Devecserhez tartozó Meggyeserdőn hat felújított, egykori honvédségi szolgálati lakást adott át a katasztrófa devecseri károsultjainak. Közölte, további 70 lakást is fel tudnak ajánlani. A tárcavezető új kitüntetést is alapítana, amellyel elismernék a katonák teljesítményét a katasztrófa utáni mentésben. Megjegyezte, az idei árvízi védekezésért 4500 katona kapott minisztériumi elismerést, de a most alapítandó érdemjelnek egy sokkal veszélyesebb helyzetben mutatott helytállást kell elismernie. A sérülteket és a katasztrófát okozó Magyar Alumínium Zrt.-t képviselő jogászok ma folytatják a peren kívüli egyezséggel kapcsolatos tárgyalásokat Devecserben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.