Készültség a folyókon

Árhullámok alakultak ki az észak-magyarországi folyókon, a Sajón egyelőre másod-, a Tarnán elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. A Balatonnál tragédia lehet a magas vízszintből. Hosszan tartó tetőzésre és lassú apadásra kell számítani a folyók Vas megyei szakaszán.

Hírösszefoglaló
2010. 10. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt időszakban leesett csapadék hatására árhullámok alakultak ki az észak-magyarországi folyókon. A Sajó áradása miatt lezárták a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Muhi és Köröm közötti utat tegnap délelőtt, a határ közeli részen rövidesen tetőzik a folyó, a magyarországi szakaszon másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Árhullám vonul le a Tarnán is, ahol elsőfokú a riasztás – tájékoztatott az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Közlésük szerint a hét végén a területükön lévő vízgyűjtők nagy részén 15-30 milliméternyi csapadék hullott, de a Mátrában és a Bükkben 50-85 milliméteres értékek is előfordultak.
A Balatonnál súlyos gondot okozhat a magas vízállás, a tóba több mint kétszer annyi víz érkezik, mint amennyit a Sión leengednek. A vízügyi szakemberek közlése szerint a helyzetet már most sem könnyű kezelni, de tragikusabb lesz a pusztítás, amit a jég végezhet, ha a tó a szokottnál magasabban fagy be.
A vasárnap estig hulló csapadék miatt hosszan tartó tetőzésre és lassú apadásra kell számítani a folyók Vas megyei szakaszán – közölte tegnap a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Körmendnél árad a Rába, ott másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Ezen a szakaszon továbbra is állandó figyelőszolgálatot tartanak, a zsilipeket lezárták, a Büdös-ároknál szükség szerint szivattyúzzák a vizet. Vasvár és Körmend között, valamint Körmend térségében a Rába jobb partján is mezőgazdasági területeket érintő völgyi elöntésekre kell számítani, rövidesen lezárhatják a Molnaszecsőd és Döröske közötti utat is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.