Két szervezőbizottság, szuperból félmaraton

2010. 10. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly szépen megvolt a húszéves jubileum, a 21 viszont nem lesz nyerő szám a Bécs–Pozsony–Budapest szupermaraton krónikájában, mert az idei verseny kurtán-furcsán elmarad, azaz egészen pontosan az október 23-i zárószakaszra, a Budakeszi–Budapest félmaratonra – egyben Kolonics György-emlékfutásra – zsugorodik. A rendezvény honlapján vasárnap este jelent meg a hír, miszerint az utóbbi napokban felmerült technikai problémák, valamint az ország „katasztrófatörténése” tovább nehezítette, majd ellehetetlenítette a verseny biztonsági feltételeit. S mivel nincs garancia a megszokott színvonalú rendezésre, a szervezőbizottság csak a félmaratont tartja meg, kiegészítve a Budapesten belüli (a Jászai Mari tér és a Városliget közötti) 1956-os emlékfutással.
Két nappal a tervezett bécsi rajt előtt (!) – tudniillik a mezőny ma vágna neki a távnak – megdöbbentő a lépés, ráadásul tegnap kiderült, hogy ez csak a szervezőbizottság felének a döntése, a másik elhatárolódik tőle! Az idén ötven százalékban jogtulajdonos Nagy Sportágválasztó-csapat éles hangon fakadt ki, mondván, a szupermaraton elmaradásának indokaként valótlan okok szerepelnek, a vörösiszap-katasztrófára való hivatkozás nem fedi a valóságot. „Nem valós adatokat és tájékoztatást kaptunk, amikor megvásároltuk a 21. Bécs–Pozsony–Budapest szupermaraton 2010-től történő szervezési jogát ötven százalékban. A múlt terhei sokkal nagyobbak voltak annál, mint amit számunkra bejelentettek” – áll a közleményben burkolt utalásként. Úgy tudjuk, az eredeti rendezőbizottság tízmilliós tartozást görget maga előtt, és az idei versenyre felvett összegekből még a korábbi eseményekről megmaradt lyukakat kellett volna betömni.
A szupermaraton elmaradása 51 csapatot, az egyéni indulókat, a kísérők hadát érinti, valamint azokat a településeket, amelyek az idén is lelkesen készültek a mezőny fogadására. Mindazonáltal a Nagy Sportágválasztó bajnokok csapata – Vajda Attila, Kozmann György, Csabai Edvin, Hüttner Csaba, Ipacs Endre, Lindenmayer János, Boronkay Péter – holnap elindul Bécsbe, és éjjel-nappal futva teljesíti az eredeti tervek szerint a Magyar Vöröskereszttel együtt a vörösiszap-katasztrófa áldozatai javára szervezett adománygyűjtő futást.
Az persze nagy kérdés, hogy a zárószakaszt hogy rendezi meg közösen a két szervezőbizottság…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.