Kettős merénylet

Páncéltörő gránáttal támadták meg a brit nagykövetség egyik járművét a jemeni fővárosban, Szanaában, s az esetnek vannak sebesültjei. Ugyancsak tegnap a fővárosban egy biztonsági őr megölt egy francia olajipari vezetőt.

Hírösszefoglaló
2010. 10. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Biztonsági tisztek arról számoltak be, hogy a követség elleni gránát szilánkjai megrongálták a hivatali páncélozott autót. A rendőrség tájékoztatása szerint három helybeli járókelő sebesült meg. Egy brit külügyi tisztviselő megerősítette a támadás tényét, és azt mondta, hogy nincs sebesült a képviselet munkatársai között. A robbantás három kilométerre történt a nagykövetség épületétől, írta az MTI. Ez év áprilisában az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet feltételezett tagja hajtott végre öngyilkos merényletet a brit nagykövetet szállító autókonvoj ellen Jemenben. A mostani támadás a Berlin Garden nevű közparknál történt, pontosan ott, ahol a brit nagykövet autójára egy évvel ezelőtt rajtaütöttek. A támadók utcaseprőnek öltözve hajtották végre a merényletet. Egy évvel korábban egy dél-koreai nagykövetségi konvoj ellen hajtottak végre öngyilkos merényletet, amelyben csak a támadó halt meg.
Ugyancsak tegnap egy biztonsági őr Szanaa közelében megölte az OMV osztrák olajipari vállalat jemeni részlegének francia igazgatóját. Értesülések szerint a fegyveres, miközben tüzet nyitott, azt kiabálta, hogy „Allah hatalmas”. Egyelőre nem tudni, hogy személyes vita vagy más ok állhat a történtek hátterében, de helyi források szerint az ügynek nincs politikai háttere. A támadót a kormány biztonsági erői lefegyverezték. Az OMV osztrák olajipari cég 2003 óta tevékenykedik Jemenben, azóta, hogy átvette az ellenőrzést a Preussag Energie vállalat helyi érdekeltségei felett, és három helyszínre van feltárási és kitermelési engedélye.
Jemen biztonsági helyzete aggodalomra ad okot, a hatóságok két nappal ezelőtt adtak ki figyelmeztetést a nagykövetségeknek, hogy a helyi al-Kaida támadásra készül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.