Kezét-lábát törték a maffiózónak

Ismeretlen tettesek súlyosan bántalmazták a nemrég szabadlábra helyezett Csibi István székelyföldi vállalkozót, aki a napokban éhségsztrájkot hirdetett, pártatlanságot követelve a román igazságszolgáltatástól. A maffiamódszereiről elhíresült csíkszeredai üzletember ellen számos per van folyamatban a romániai bíróságokon.

2010. 10. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utolérte a népharag a székelyföldi Hargita megyét éveken keresztül terrorizáló Csibi István csíkszeredai üzletembert. Az egykor kiterjedt bűnszervezetet működtető vállalkozót brutálisan megverték a hét végén, mindössze egy nappal azután, hogy éhségsztrájkba lépett. Mint arról már beszámoltunk, a tucatnyi erőszakos és gazdasági bűncselekmény elkövetésével vádolt 44 éves férfit többéves fogva tartás után, szeptember közepén helyezte szabadlábra a román igazságszolgáltatás. Csibi István csütörtökön sátrat vert egykori cégbirodalma, a Neptun Impex Rt. csíkszeredai székházának kapuja elé, és szendvicsemberekhez hasonlóan kartonpapírt aggatott magára, így hozta a nyilvánosság tudomására román és magyar nyelven, hogy éhségsztrájkot folytat. „Éhség sztrájk egy független, szeméjtelen, nem részrehajló igazságügyért” – hirdette a helyesírási hibákkal tűzdelt szöveg. Az amúgy békésen fel-alá sétáló férfi akkor nem volt hajlandó részletesebb magyarázattal szolgálni tiltakozási formája pontos okáról, nem válaszolt az őt faggató újságírók kérdéseire. Másnapra virradóra ismeretlen tettesek rátámadtak a kempingsátrában alvó Csibire, és baseballütőkkel agyba-főbe verték. Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőr-főkapitányság szóvivőjének tájékoztatása szerint az áldozat segélykiáltásainak hallatán egy közelben elhaladó járókelő értesítette a rendőrséget, ám mire a járőrautó a helyszínre érkezett, a támadók elmenekültek. Csibi Istvánt mentővel szállították a csíkszeredai kórházba, ahol az orvosok megállapították, hogy eltört a bal karja és a bal lába, emiatt műteni kell. A beavatkozás céljából ugyancsak mentőautóval kívánták átszállítani egy marosvásárhelyi klinikára, ám az üzletember ezt elutasította, és saját gépkocsiján utazott a Maros-parti városba. Csibi különben elmondása szerint nem ismerte fel a támadóit, és nem ismeri az elkövetők pontos indítékát, bár szerinte bántalmazása összefüggésben lehet az általa hirdetett éhségsztrájkkal, amelyet kórházi kezelése után folytatni kíván.
Érdemes megjegyezni, hogy a több millió eurós sikkasztással, pénzmosással, adócsalással és magánjellegű okirat-hamisítással vádolt vállalkozó 1998 és 2004 közötti garázdálkodásai alatt számtalanszor veretett meg testőreivel vagy bántalmazott személyesen ártatlan embereket. Baseballütővel próbálta meg szétverni például egykori alkalmazottja fejét, emiatt már öt év börtönbüntetést kapott, az ítélet azonban még nem jogerős. Máskor abban az esetben is brutálisan megveretett embereket, ha valaki nem köszönt neki, vagy gépkocsijával megelőzte az utcán. Mindemellett hasonló maffiamódszerekkel – bántalmazással, gépkocsik és üzlethelyiségek felgyújtásával – követelt védelmi pénzt konkurens csíkszeredai üzletemberektől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.