Kifogásolt büntetések

Neszméri Sándor
2010. 10. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bugár Béla, a Most-Híd vegyes párt elnöke és Daniel Krajcer kulturális miniszter arról biztosították tegnap a Pozsonyban tárgyaló Knut Vollebaek EBESZ kisebbségi főbiztost, hogy az új szlovák kormánykoalíció által kidolgozott államnyelvtörvény módosítása eloszlathatja a kisebbségek félelmeit, és szabadon használhatják anyanyelvüket. A büntetéseket, amelyeket a módosítás is tartalmaz, csak kivételes esetben alkalmazza majd a kulturális minisztérium, akkor, ha a közigazgatási szerv a figyelmeztetés ellenére sem teszi közzé államnyelven a közérdekű információt, illetve nem hívja fel a figyelmet az emberek életét, egészségét és biztonságát fenyegető veszélyre.
Knut Vollebaek azt szeretné, ha a szlovákiai államnyelvtörvényből teljes mértékben törölnék a pénzbüntetés lehetőségét. „Ilyen esetekben ezek nem kívánatosak, mert nem segítik elő a nemzetek közti általános megértést és a társadalom összetartását” – jelentette ki az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa. Vollebaek pozitívnak minősítette, hogy a módosított nyelvtörvény már nem érinti a magánszférát. „De örülnék annak, ha teljes egészében elmaradnának a szankciók” – szögezte le a főbiztos, aki arra volt kíváncsi, miért nem várt a szlovák kormány az Európa Tanács Velencei Bizottságának állásfoglalására, amelyet a korábbi szlovák kormány kért ki a nyelvtörvény kapcsán, s amely az előzetes hírek szerint október 20-án el is készül. Bugár úgy reagált, minthogy a törvény módosításáról októberben csak első olvasatban tárgyal a parlament, a végső döntést decemberben hozza meg, lehetőség nyílik majd az esetleges további módosításra is, ha olyan lesz a jelentés tartalma.
Berényi József, a Magyar Koalíció Pártja elnöke az EBESZ főbiztosával folytatott tárgyaláson elmondta, a módosítás nem változtat a törvény filozófiáján, vagyis sok esetben korlátozza a kisebbségi nyelvek használatát. Berényi sajnálatosnak tartja azt is, hogy a szlovák kormány nem vette figyelembe Vollebaek egy másik, korábbi ajánlását sem, nevezetesen nem tervezte be programjába a kisebbségek jogállását átfogóan szabályozó törvény megalkotását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.