Kolompár saját perében vádaskodott

Joó István
2010. 10. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kolompár Orbán és társai büntetőpere tanúkihallgatásokkal folytatódott a Kecskeméti Városi Bíróságon. Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ), illetve több roma civil szervezet elsőrendű vádlott elnöke szerette volna elérni, hogy kép- és hangfelvételek készülhessenek a tárgyalásról. Indoklásul azt állította, több százezer roma ember várja, mi fog történni, és hogy az írott sajtó ferdített tudósításokat ad az eljárásról. Az OCÖ-elnök kérését a tanácsvezető bíró elutasította.
Ismeretes: Kolompár Orbánt három egyesített ügyben sikkasztással, jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével, továbbá magánokirat-hamisítással és a számvitel rendje megsértésével vádolják. A per újabb tárgyalására három nappal a helyi kisebbségi önkormányzati választás után került sor, amelyen Kolompár baloldali országos szervezete, a Magyarországi Cigány Szervezetek Fóruma gyengén szerepelt. A bíró ismertette: e hónapban még nyolc tárgyalás lesz 31 tanú tervezett meghallgatásával. A tegnapi tárgyalás figyelemre méltó mozzanata az volt, hogy Kolompár elfogultnak nevezte azt a meghallgatott tanút, aki 2005-ben az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) képviseletében számlákat vizsgált az elsőrendű vádlott pályázati pénzeket elnyerő kiskunmajsai szervezeténél. Az OCÖ-vezető arra hivatkozott, hogy a tanú közönségként megjelent a Magyar Gárda perének egyik tárgyalásán. Csakhogy a gárdaper adott tárgyalása jóval később volt, mint amikor az OFA-hivatalnok revizori feladatát teljesítette. A büntetőügyben egyébként hemzsegnek a valótlan tartalmú számlák; emiatt több mint 150 millió forint állami és uniós közpénz elszámolásával van gond.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.